Business & Finance Τρίτη 11/06/2024, 16:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστραλία: Προς «ήπια προσγείωση» η οικονομία

Αυστραλία: Προς «ήπια προσγείωση» η οικονομία

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας είναι «επιφυλακτικά πεπεισμένη» ότι οδηγεί την οικονομία σε μια ήπια προσγείωση, παρά την αναιμική ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο και τον επίμονα ισχυρό πληθωρισμό. Αυτό αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Jim Chalmers, σε απόσπασμα ομιλίας που θα εκφωνήσει την Τετάρτη σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα προέβλεψε την αδυναμία – μόλις 0,1% ανάπτυξη – και διαμορφώθηκε αναλόγως, προσθέτει, ενώ τονίζει ότι η αύξηση των μισθών και οι επικείμενες φορολογικές μειώσεις θα στηρίξουν τις δαπάνες των νοικοκυριών, οι οποίες έχουν επιβραδυνθεί απότομα ως απάντηση στα υψηλότερα επιτόκια.

«Φαίνεται ότι οδεύουμε προς μια ήπια προσγείωση σε έναν στενό διάδρομο προσγείωσης», θα πει ο Chalmers στη Σύνοδο Κορυφής της Morgan Stanley Australia Summit 2024. «Αυτή είναι η ήπια προσγείωση για την οποία είμαστε συγκρατημένα βέβαιοι, αλλά δεν εφησυχάζουμε».

Αυστραλία: Προς «ήπια προσγείωση» η οικονομία-1

Η οικονομία της Αυστραλίας έχει αποδυναμωθεί ως απάντηση στην πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιγξης της Κεντρικής Τράπεζας εδώ και μια γενιά, καθώς έχει αυξήσει τα επιτόκια 13 φορές. Έκτοτε διατήρησε το κόστος δανεισμού στο 4,35% επειδή ο πληθωρισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο για να επιστρέψει στο στόχο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στοχεύουν να αποφύγουν την πρόωρη χαλάρωση.

«Η προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει σταματήσει την ανάπτυξη στην Ευρώπη, έχει αυξήσει την ανεργία στον Καναδά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών και η πρόοδος στον πληθωρισμό έχει επιβραδυνθεί στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Chalmers. «Η επίτευξη μιας ήπιας προσγείωσης σε αυτό το περίπλοκο περιβάλλον αποτελεί στόχο μας και διαμόρφωσε τη δημοσιονομική μας στρατηγική».

Μετά την καταγραφή δύο πλεονασμάτων, η κυβέρνηση προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι ο προϋπολογισμός θα είναι και πάλι ελλειμματικός, καθώς η ανεργία αυξάνεται και οι διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων υποχωρούν, περιορίζοντας τα φορολογικά έσοδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News