Business & Finance Τρίτη 11/06/2024, 10:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Αύξηση της ανεργίας – Θετικά νέα για BoE και Sunak

Βρετανία: Αύξηση της ανεργίας – Θετικά νέα για BoE και Sunak

Η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε απροσδόκητα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 και πλέον ετών, ενώ επιβραδύνθηκε η αύξηση των αμοιβών ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές δυνάμεις υποχωρούν.

Συγκεκριμένα, η ανεργία αυξήθηκε στο 4,4% τους τρεις μήνες μέχρι τον Απρίλιο, το υψηλότερο ποσοστό από τα μέσα του 2021, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 5,8%, το χαμηλότερο επίπεδο αύξησης των τελευταίων δύο ετών, ακόμη και όταν ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σχεδόν 10%.

Τα στοιχεία δίνουν στους αξιωματούχους της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) με επικεφαλής τον διοικητή Andrew Bailey κάποια σιγουριά ότι οι ανοδικές πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές αρχίζουν να μειώνονται. Το ενδιαφέρον τους είναι στραμμένο στην αγορά εργασίας καθώς υπολογίζουν πότε μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια από το υψηλό των 16 ετών.

«Η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου αποδυναμώνεται αργά», δήλωσε ο Tomasz Wieladek, επικεφαλής οικονομολόγος της T. Rowe Price στην Ευρώπη. «Μια ραγδαία αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τη μείωση του τραπεζικού επιτοκίου».

Παράλληλα, τα στοιχεία δίνουν στον πρωθυπουργό Rishi Sunak την ευκαιρία να ισχυριστεί ότι οι πιέσεις στο κόστος ζωής αρχίζει να υποχωρεί, με τους μισθούς να τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από τον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση των Συντηρητικών, η οποία παρουσιάζει το πρόγραμμά της την Τρίτη, ελπίζει σε έναν οικονομικό «παράγοντα ευεξίας» ενόψει των γενικών εκλογών της 4ης Ιουλίου για να μειώσει τη διαφορά της από την αντιπολίτευση των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήρια: Το Λονδίνο προσπαθεί να ανακτήσει το στέμμα του

BoE: Νέες προσεγγίσεις για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News