Business & Finance Δευτέρα 10/06/2024, 14:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Nagel και Kazimir συστήνουν υπομονή για τις επιτοκιακές μειώσεις

ΕΚΤ: Nagel και Kazimir συστήνουν υπομονή για τις επιτοκιακές μειώσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μην προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων ξανά για αρκετό διάστημα πριν δει πόσο γρήγορα ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2%, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και διοικητή της τράπεζα της Γερμανίας, Joachim Nagel.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή λόγω της έντονης αβεβαιότητας σχετικά με την οικονομία και την εξέλιξη των πληθωριστικών πιέσεων, δήλωσε ο Nagel σε ομιλία του τη Δευτέρα, ενώ επανέλαβε το μόνιμο μότο της ΕΚΤ ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα και άνα συνεδρίαση.

«Μεταφορικά μιλώντας: Δεν μας βλέπω στην κορυφή ενός βουνού από την οποία θα κατέβουμε αναπόφευκτα», δήλωσε ο Nagel. «Αντίθετα, μας βλέπω σε μια κορυφογραμμή όπου πρέπει ακόμη να βρούμε το σωστό σημείο για περαιτέρω κάθοδο».

Τα σχόλια έρχονται να προστεθούν σε ανάλογες παρατηρήσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ που προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες μιας επιτάχυνσης της μείωσης του κόστους δανεισμού μετά την αντίστοιχη κίνηση την περασμένη εβδομάδα. Ο Ιρλανδός συνάδελφος του Nagel, Gabriel Makhlouf, έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να μην συνεχίσει καθόλου την πολιτική περαιτέρω χαλάρωσης.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Σλοβάκος Peter Kazimir δήλωσε ότι οι policymakers δεν έχουν ακόμη νικήσει το «θηρίο του πληθωρισμού» και υποστήριξε ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι καθοριστική για τους αξιωματούχους προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές ή όχι. Ο Martins Kazaks της Λετονίας δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα επανέλθει.

Οι πιέσεις στις τιμές έχουν επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα και η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε στις αρχές του έτους, προσφέροντας ώθηση στην ιδιωτική κατανάλωση τους επόμενους μήνες. 

Η επιφυλακτικότητα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής να δεσμευτούν για περαιτέρω δράση ακολουθεί τη διαμάχη γύρω από την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ από τότε που αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων σε ποσοστό ρεκόρ 4% τον περασμένο Σεπτέμβριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Βάζουν πάγο οι κεντρικοί τραπεζίτες για νέες μειώσεις

Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ – Γιατί δεν μειώνει τη δόση στα στεγαστικά

Lagarde: Αβεβαιότητα για τις επόμενες μειώσεις – Θα υπάρξουν αναταράξεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News