Business & Finance Δευτέρα 10/06/2024, 12:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Απρόσμενη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος τον Ιούνιο

Ευρωζώνη: Απρόσμενη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος τον Ιούνιο

Το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε για όγδοο συνεχή μήνα τον Ιούνιο, αλλά η οικονομική ανάκαμψη φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολία, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Ο δείκτης της Sentix για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 0,3 μονάδες για τον Ιούνιο από -3,6 μονάδες τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα αυξανόταν στο -1,8 αυτό το μήνα.

Ο δείκτης των προσδοκιών κατέγραψε σημαντική άνοδο, καθώς αυξήθηκε από 7,8 τον Μάιο σε 10,0 τον Ιούνιο, «παρέχοντας κάποια ενθάρρυνση ότι η τάση μπορεί να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε η Sentix.

«Η οικονομία της Γερμανίας θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα για να δημιουργήσει περισσότερη δυναμική. Ωστόσο, αυτό το μήνυμα δεν έχει ακόμη έλθει», πρόσθεσε.
Το βαρόμετρο είχε υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η υποτονική βελτίωση έκτοτε «είναι σίγουρα ένα από τα κύρια επιχειρήματα για να μπορέσει η ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Sentix, προσθέτοντας ότι το βαρόμετρο του πληθωρισμού υποδεικνύει επίσης ένα δυσμενές περιβάλλον πληθωρισμού.

Η οικονομία της Γερμανίας, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, σημείωσε κάποια βελτίωση τον Ιούνιο, με τον δείκτη για την τρέχουσα κατάσταση να αυξάνεται στο -26,3 από -33,5 τον Μάιο. «Η σταθεροποίηση της γερμανικής οικονομίας σημειώνει μόνο μέτρια πρόοδο», δήλωσε ο Sentix. Η δημοσκόπηση μεταξύ 1.276 επενδυτών διενεργήθηκε μεταξύ 6 και 8 Ιουνίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News