Business & Finance Κυριακή 9/06/2024, 11:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Καμπανάκι κινδύνου σε ΗΠΑ για το δημοσιονομικό έλλειμμα

ΔΝΤ: Καμπανάκι κινδύνου σε ΗΠΑ για το δημοσιονομικό έλλειμμα

Έκκληση στις ΗΠΑ να συρρικνώσουν το τεράστιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα απηύθυνε το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι η ισχυρή ανάπτυξη στην κορυφαία οικονομία του πλανήτη της προσφέρει άπλετα περιθώρια για να τιθασσεύει τις δαπάνες της και να αυξήσει τους φόρους. 

Η Γκίτα Γκόπιναθ, πρώτη Αντιπρόεδρος του Ταμείου, ανέφερε ότι ήρθε η ώρα για τις ανεπτυγμένες οικονομίες να επενδύσουν σε δημοσιονομική σταθεροποίηση και να καταστρώσουν σχέδιο για την επαναφορά του χρέους τους στα προ της πανδημίας επίπεδα. «Βλέπουμε μεγάλα περιθώρια για τις ΗΠΑ να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, με δεδομένη την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας», ανέφερε σε συνέντευξή της στους FT. 

H προειδοποίηση αυτή λαμβάνει χώρα την ώρα που οικονομολόγοι και επενδυτές φοβούνται ότι η δημοσιονομική επέκταση τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικάνους αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα για την αμερικανική οικονομία. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου αναμένει ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα εκτιναχθεί πάνω από τα επίπεδα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου που τα είχε αγγίξει ξανά το 2019. Προβλέπει ελλείμματα της τάξης του 5,2% έως 6,3% για τα επόμενα 10 χρόνια, εάν τα οικονομικά σχέδια του Κογκρέσου παραμείνουν ως έχουν. 

Στο Fiscal Monitor του Απριλίου, το ΔΝΤ σημείωνε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα φθάσει το ρεκόρ του 7,1% το επόμενο έτος, υπερτριπλάσιο από το μέσο όρο του 2% στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες. Προειδοποίησε ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Κίνα συνιστούν σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. 

Gopinath warned that the adoption of generative AI “could amplify the next economic downturn” even though it could raise productivity and boost growth. IMF research has found that the technology could endanger 30 per cent of jobs in advanced economies, 20 per cent in emerging markets and 18 per cent in low income countries. Gopinath said countries should rethink how they support workers in jobs displaced by technology. “We do think that the generosity of unemployment insurance can be higher in some countries,” she said, adding that wage insurance to cover the gap between workers’ old and new salaries could also work.

Η Γκόπιναθ προειδοποίησε επίσης ότι η υιοθέτηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης «θα μπορούσε να ενισχύσει την επόμενη οικονομική ύφεση», παρόλο που θα ήταν εφικτό να αυξήσει την παραγωγικότητα και να τονώσει την ανάπτυξη. Έρευνα του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το 30% των θέσεων εργασίας στις προηγμένες οικονομίες, το 20% στις αναδυόμενες αγορές και το 18% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η Γκόπιναθ είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζουν τους εργαζόμενους σε θέσεις εργασίας που εκτοπίζονται από την τεχνολογία. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Χάρτνετ της BofA: Μείωση επιτοκίων θα σήμαινε πρόβλημα για την αμερικανική οικονομία

ΗΠΑ: Η οικονομία ανθεί, αλλά η μέση τάξη στενάζει

Jamie Dimon: Πιθανή η απότομη προσγείωση – Χειρότερος ο στασιμοπληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS