Business & Finance Σάββατο 8/06/2024, 19:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικά οχήματα: Η ΕΕ ετοιμάζεται για δασμούς στην Κίνα – Η Γερμανία αντιδρά

Ηλεκτρικά οχήματα: Η ΕΕ ετοιμάζεται για δασμούς στην Κίνα – Η Γερμανία αντιδρά

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz τάχθηκε κατά του περιορισμού του εμπορίου αυτοκινήτων, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς την επιβολή δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας επωφελείται από τις επιχειρήσεις στην Κίνα και θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες της ασιατικής χώρας εάν το εμπόριο παραμείνει «δίκαιο και ελεύθερο», δήλωσε ο Scholz το Σάββατο.

Η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει δασμούς αυτόν τον μήνα με στόχο τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα μετά από έρευνα σχετικά με τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας. Το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε αντίποινα για αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες που κατασκευάζονται στην ΕΕ, μια κίνηση που αναμένεται να πλήξει περισσότερο τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Mercedes-Benz, Porsche και BMW.

«Η απομόνωση και οι παράνομοι τελωνειακοί φραγμοί – αυτό που καταφέρνουν είναι τελικά τα πάντα να γίνονται πιο ακριβά και όλοι φτωχότεροι», δήλωσε ο Scholz σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Opel της Stellantis NV στο Ρυσελσχάιμ της Γερμανίας. «Δεν κλείνουμε τις αγορές μας στις ξένες εταιρείες, γιατί ούτε εμείς το θέλουμε αυτό για τις δικές μας εταιρείες», πρόσθεσε.

Η ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας έχει αντιταχθεί στους δασμούς, λέγοντας ότι οι εμπορικές σχέσεις της με την Κίνα διασφαλίζουν θέσεις εργασίας στη χώρα. Μια κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό και θα καθυστερούσε τη μετάβαση σε μια καθαρότερη ενεργειακά οικονομία, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen AG Herbert Diess.

Οι Βρυξέλλες λαμβάνουν απόφαση για τους δασμούς την ώρα που οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων επιβραδύνονται στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen AG και η Mercedes-Benz Group AG, να προσαρμόζουν την παραγωγή τους.

Ο Scholz δήλωσε ότι η βιομηχανία θα πρέπει να συνεχίσει να στρέφεται προς την ενέργεια από μπαταρίες για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει ανταγωνιστική και τα επόμενα χρόνια.

«Η αμφισβήτηση της προόδου, η καθυστέρηση της ανανέωσης και του μετασχηματισμού θα είχαν πικρές συνέπειες», δήλωσε ο Scholz. «Αν το κάνουμε αυτό, οι άλλοι θα μας προσπεράσουν».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Αυξάνει 40% τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών EVs

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News