Business & Finance Δευτέρα 10/06/2024, 07:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήρια: Το Λονδίνο προσπαθεί να ανακτήσει το στέμμα του

Χρηματιστήρια: Το Λονδίνο προσπαθεί να ανακτήσει το στέμμα του

Η Shein, ο κινεζικός γίγαντας του ψηφιακού λιανεμπορίου, φιλοδοξούσε να μπει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Όσο όμως οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου επιδεινώνονταν, η εταιρεία άρχισε να εξετάζει εναλλακτικά σχέδια.

Τώρα, εστιάζει περισσότερο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου για την αρχική δημόσια προσφορά (IPO), που θα ήταν μεγάλη νίκη για τη Βρετανία, καθώς ανησυχεί ότι η πρωτεύουσα χάνει τη θέση της ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Ο Jeremy Hunt, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, φέρεται να ασκεί πιέσεις στη Shein, προσδοκώντας ότι η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο θα ενίσχυε τη θέση του Λονδίνου, σύμφωνα με τους New York Times.

Το Λονδίνο εξακολουθεί να είναι καίριο χρηματοπιστωτικό κέντρο, όπου οι τιμές είναι σταθερές για τα πολύτιμα μέταλλα, γίνονται συναλλαγές τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένα νομίσματα και συνάπτονται διεθνή συμβόλαια ασφάλισης. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός για επενδυτές -μεταξύ πόλεων όπως Νέα Υόρκη, Χονγκ Κονγκ, Ντουμπάι και Σιγκαπούρη- είναι έντονος. Ένα μεγάλο IPO σαν της Shein θα μπορούσε να τονώσει την τοπική αγορά και να αποτελέσει παράδειγμα για περισσότερες εταιρείες.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αναδιαμορφώσουν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ώστε να καταστήσουν ελκυστικότερη τη χρηματιστηριακή αγορά σε σύγχρονες βιομηχανίες, ιδίως τις τεχνολογικές εταιρείες, παρά να βασίζονται στους τομείς, όπως τον τραπεζικό, που ανέκαθεν στήριζαν το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η φήμη του Λονδίνου στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών επιβαρύνθηκε μετά το Brexit λόγω ανησυχιών ότι οι τράπεζες θα αποσύρουν κεφάλαια και εργαζομένους. Κάποιοι φόβοι ήταν υπερβολικοί, αλλά το Brexit είχε αποτύπωμα. Το Άμστερνταμ ξεπέρασε το Λονδίνο στις συναλλαγές μετοχών πριν από περίπου τρία χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές εταιρείες μεταφέρθηκαν από το Λονδίνο σε χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης. Άλλες, όπως η Shell, παραδέχθηκαν ότι εξετάζουν αυτή την ιδέα.

Όσοι έφυγαν δεν έχουν αντικατασταθεί. Πέρυσι, η βρετανική εταιρεία τσιπ Arm εισήχθη στη Νέα Υόρκη. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο IPO του 2023 σχεδόν στα 5 δισ. δολάρια.

Πέρυσι, 16 εταιρείες μπήκαν στη Νέα Υόρκη, «σηκώνοντας» αθροιστικά 9,5 δισ. δολάρια, ενώ στο Λονδίνο εισήχθησαν 10 με 442,7 εκατ. δολάρια. Παρότι το Λονδίνο δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί με τη Νέα Υόρκη είναι πολύ πιο δημοφιλής προορισμός από τους γείτονές του στην Ευρώπη, όπως το Παρίσι και το Άμστερνταμ.

Προηγουμένως, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επιχειρήσεων, ιδίως τεχνολογικές startups, ώστε να συγκεντρώσει κεφάλαια μέσω IPO. Η Βρετανία μείωσε το ποσοστό των μετοχών που πρέπει να βρίσκονται στο κοινό από 25% στο 10% και επέτρεψε υπό προϋποθέσεις εισαγωγές dual class, στο πλαίσιο των οποίων οι εταιρείες προσφέρουν δύο κατηγορίες μετοχών με διαφορετικά δικαιώματα και αξιώσεις.

Πρόκειται να γίνουν περαιτέρω αλλαγές, ώστε να διευκολυνθούν μεγάλες εξαγορές ή άλλες συναλλαγές χωρίς την έγκριση των μετόχων, σύμφωνα με τους New York Times.

Η Shein δήλωσε ότι θέλει να μπει στο χρηματιστήριο, μεταξύ άλλων προκειμένου να είναι πιο διαφανής εν μέσω κατηγοριών για κακές εργασιακές συνθήκες και περιβαλλοντικές πρακτικές. Το Λονδίνο θεωρείται ότι θέτει υψηλές προδιαγραφές για τις εταιρείες, με αυστηρές απαιτήσεις αναφορών και νέους κανόνες βιωσιμότητας.

Πέρα από τη Shein, υπάρχουν κι άλλες πολλά υποσχόμενες ειδήσεις για το Λονδίνο: η Raspberry Pi, κατασκευαστής φθηνών υπολογιστών, δήλωσε ότι σχεδιάζει IPO στο Λονδίνο.

Μια συμβουλευτική δήλωσε ότι αρκετές εταιρείες υπό διαχείριση private equity είναι πιθανό να μπουν στο Λονδίνο από το επόμενο έτος.

Ο Hunt και ο Bim Afolami, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα με εταιρείες τεχνολογίας, ώστε να προωθήσουν τη Βρετανία σαν ένα μέρος, όπου μπορεί κανείς να «σηκώσει» χρήματα.

«Για μερικά χρόνια τα βάζαμε με τον εαυτό μας, αλλά φέτος είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι γυρίσαμε στ’ αλήθεια σελίδα», δήλωσε πρόσφατα ο Afolami.

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times

Διαβάστε επίσης:

Shein: Ετοιμη για IPO – «φιλί ζωής» για το Λονδίνο

Ευρωπαϊκές IPOs: Η ανάκαμψη έχει αρχίσει, ο δρόμος όμως δεν θα είναι ομαλός

Γιατί χάνει την ανταγωνιστικότητά της η Ευρώπη – Στροφή στη Β. Αμερική εξετάζουν οι CEOs

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News