Business & Finance Παρασκευή 7/06/2024, 16:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Εκρηξη νέων θέσεων εργασίας με άνοδο της ανεργίας

ΗΠΑ: Εκρηξη νέων θέσεων εργασίας με άνοδο της ανεργίας

Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα, δίνοντας μια μικτή εικόνα για την αγορά εργασίας.

Οι μη γεωργικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 272.000 για τον μήνα, σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Εργασίας, από 165.000 τον Απρίλιο και πολύ πάνω από την μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 190.000.

Πάντως, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4% από 3,9% και είναι η πρώτη φορά που ξεπερνά αυτό το επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,4% από τον Απρίλιο και κατά 4,1% από πριν από ένα χρόνο.

Τα τελευταία δύο χρόνια η αγορά εργασίας έχει διαψεύσει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες, ενισχύοντας την ευρύτερη οικονομία. Ωστόσο, η ισχύς αυτή αναμένεται να μετριαστεί, καθώς η παρατεταμένη περίοδος υψηλών επιτοκίων επιβαρύνει τα σχέδια προσλήψεων καθώς και την ευρύτερη δραστηριότητα.

Αυτή είναι μία από τις τελευταίες σημαντικές εκθέσεις που θα δουν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πριν από τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, όπου προβλέπεται ευρέως ότι θα διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε υψηλά επίπεδα δύο δεκαετιών. Οι αξιωματούχοι δεν αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια το νωρίτερο μέχρι το τέλος του 2024, παρότι δύο από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες της G7, της ΕΕ και του Καναδά το έκαναν αυτή την εβδομάδα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Χαλαρώνει η αγορά εργασίας – Κάτω των προβλέψεων οι νέες προσλήψεις

ΗΠΑ: Επιβράδυνση πληθωρισμού – Εντός των προβλέψεων ο PCE

ΗΠΑ: Τράβηξε φρένο η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο – Πτωτική αναθεώρηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News