Business & Finance Παρασκευή 7/06/2024, 14:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Βάζουν πάγο οι κεντρικοί τραπεζίτες για νέες μειώσεις

ΕΚΤ: Βάζουν πάγο οι κεντρικοί τραπεζίτες για νέες μειώσεις

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων με έναν από αυτούς μάλιστα να θέτει την προοπτική να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια για την υπόλοιπη χρονιά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να τήρησε την υπόσχεσή του για μείωση των επιτοκίων, αλλά η πρόβλεψη των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας για τις τιμές καταναλωτή άφησε ερωτηματικά στους επενδυτές σχετικά με το πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική. Επιπλέον, σήμερα τα στοιχεία έδειξαν επιτάχυνση των μισθολογικών αυξήσεων και οι κεντρικοί τραπεζίτες δηλώνουν εκ νέου προβληματισμένοι.

«Η κεντρική τράπεζα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της μάλλον προσεκτικά και να μην βιαστεί πολύ για μια ακόμα επιτοκιακή μείωση», δήλωσε ο Εσθονός Madis Muller στο ραδιόφωνο Aripaev την Παρασκευή, ενώ ο Ιρλανδός συνάδελφός του, Gabriel Makhlouf, ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν γνωρίζουν «πόσο γρήγορα θα συνεχίσουμε ή αν θα συνεχίσουμε καθόλου».

Οι δηλώσεις αυτές είναι ενδεικτικές της διστακτικότητας που επικρατεί μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ στον απόηχο μιας τολμηρής κίνησης νομισματικής πολιτικής που αποκλίνει από την πορεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. 

Μετά την απόφαση της Πέμπτη, η ΕΚΤ έγινε η δεύτερη μέχρι στιγμής από τις κεντρικές τράπεζες των G7 που μειώνει το κόστος δανεισμού μετά την Τράπεζα του Καναδά την Τετάρτη, αλλά η κίνηση αυτή έγινε σίγουρα με αμηχανία. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde παρουσίασε προβλέψεις που έδειχναν ότι οι αξιωματούχοι θα χρειαστούν πλέον περισσότερο χρόνο για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Τα στοιχεία για τις μισθολογικές αυξήσεις

Ένα σημείο στο οποίο εστιάζουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι οι μισθοί. Την Παρασκευή, ο προτιμώμενος δείκτης μισθολογικών αυξήσεων της ΕΚΤ έδειξε επιτάχυνση στις αρχές του 2024, με τις αμοιβές ανά εργαζόμενο να αυξάνονται κατά 5,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν το πρώτο τρίμηνο, έναντι αναθεωρημένου 4,9% το προηγούμενο τρίμηνο. 

«Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές», ανέφερε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Martins Kazaks σε ανάρτηση στο blog νωρίτερα μέσα στην ημέρα. «Η αγορά εργασίας είναι σφιχτή και η ανεργία χαμηλή, γεγονός που διατηρεί τις ανοδικές πιέσεις στους μισθούς».

Οι traders έχουν περιορίσει τα στοιχήματα σχετικά με την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ποντάροντας σε μείωση μόλις κατά 33 μονάδες βάσης για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, δηλαδή μία ακόμη κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας και μία στις τρεις πιθανότητες περαιτέρω μείωσης.

Μια «επιθετική» μείωση

Ο Αυστριακός Robert Holzmann, ο μοναδικός που ψήφισε κατά της μείωσης του επιτοκίου, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κίνηση αυτή την εβδομάδα ήταν μια «επιθετική» μείωση, που σημαίνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι «κάπως πιο προσεκτικό στο μέλλον». Πολλοί συνάδελφοί του φαίνεται να συμφωνούν με αυτή την περιγραφή.

«Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού λειτουργεί», δήλωσε ο Makhlouf στο ιρλανδικό ραδιόφωνο. «Αυτό δεν σημαίνει, παρεμπιπτόντως, ότι γνωρίζουμε πόσο γρήγορα θα συνεχίσουμε ή αν θα συνεχίσουμε καθόλου, διότι -αυτή είναι η φράση που χρησιμοποιούμε- ο δρόμος είναι ανώμαλος».

Ενώ ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rehn επέμεινε ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να φθάσει τον στόχο του 2% το επόμενο έτος, ο Kazaks προειδοποίησε ότι «η νίκη δεν είναι ακόμη στα χέρια μας».

Ο επικεφαλής της Bundesbank  Joachim Nagel δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να είναι «στον αυτόματο πιλότο» όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων, ο Σλοβένος Bostjan Vasle και ο Mario Centano της Πορτογαλίας επανέλαβαν ότι οι αξιωματούχοι δεν θα δεσμευτούν εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία για το κόστος δανεισμού, κάτι που επανέλαβε η Isabel Schnabel, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου . 

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos τόνισε στο ισπανικό ραδιόφωνο την αβεβαιότητα που επικρατεί στο Διοικητικό Συμβούλιο και ότι θα ενεργήσει ανάλογα με τα δεδομένα και τις δικές του προβλέψεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau ανέφερε ότι «θα προσαρμόσουμε τον ακριβή ρυθμό των επόμενων μειώσεων των επιτοκίων μας χωρίς να βιαστούμε ή να χρονοτριβήσουμε, καθώς επιβεβαιώνονται οι προοπτικές αποπληθωρισμού». «Η διατήρηση της προαιρετικότητας είναι το κλειδί για την επιτυχή καθοδήγηση του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο-στόχο», δήλωσε στο Bloomberg ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης από την Κύπρο.

Οι αξιωματούχοι έχουν ήδη σχεδόν αποκλείσει μια δεύτερη μείωση τον Ιούλιο και ορισμένοι αμφισβητούν επίσης αν ένα τέτοιο βήμα θα ήταν σοφό στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Ο Gediminas Simkus, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, αρνήθηκε να εκφράσει άποψη σχετικά με την απόφαση του Ιουλίου όταν ρωτήθηκε στο Βίλνιους, λέγοντας μόνο ότι η ΕΚΤ χρειάζεται «στρατηγική υπομονή» για να αξιολογήσει τα στοιχεία που θα φθάσουν τον επόμενο ένα ή δύο μήνες. Εάν οι οικονομικές τάσεις αποδειχθούν σύμφωνες με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, «θα υπάρξουν και άλλες περικοπές», αλλά «πότε, με ποια ταχύτητα, ποια τροχιά – ας περιμένουμε να δούμε», είπε. «Ένα επίπεδο περιορισμού εξακολουθεί να είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Simkus. «Όταν ακούω θριαμβευτικές δηλώσεις ότι όλα τελείωσαν, ο πληθωρισμός ξεπεράστηκε, λέω “ας περιμένουμε: ο δρόμος είναι ανώμαλος”».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ – Γιατί δεν μειώνει τη δόση στα στεγαστικά

ΕΚΤ: Πρώτη μείωση επιτοκίων από το 2019 – Κατά 0,25%

Lagarde: Αβεβαιότητα για τις επόμενες μειώσεις – Θα υπάρξουν αναταράξεις

ΕΚΤ: Άφησε τις αγορές να μαντέψουν την επόμενη κίνηση – Άνοδος αποδόσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News