Business & Finance Παρασκευή 7/06/2024, 14:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι σαν την Taylor Swift της τεχνολογίας: Ο πιο επιτυχημένος CEO της εποχής έγινε ίνδαλμα

Είναι σαν την Taylor Swift της τεχνολογίας: Ο πιο επιτυχημένος CEO της εποχής έγινε ίνδαλμα

«Είναι σαν την Taylor Swift, αλλά για τον κλάδο της τεχνολογίας». Αυτό απάντησε ο Mark Zuckerberg σε χρήστη του Διαδικτύου που αναρωτιόταν ποιος είναι ο Jensen Huang. Αρχικά, μπορεί να φαίνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, της μητρικής της Facebook και του Instagram, υπερέβαλε, συγκρίνοντας έναν 61χρονο επικεφαλής τεχνολογικής εταιρείας με τη νεαρή σταρ της ποπ. Ωστόσο, η παρομοίωση αυτή δεν είναι και τόσο εκτός πραγματικότητας.

H Nvidia, η εταιρεία που ίδρυσε ο Jensen με δύο ακόμη συνεταίρους το 1993, έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών λόγω των τσιπ που παράγει και των καινοτομιών που μπορεί να φέρει στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Το πρωτοφανές ράλι στο οποίο έχει επιδοθεί η μετοχή της Nvidia, έφερε αυτή την εβδομάδα την κεφαλαιοποίησή της πάνω από τα 3 τρισ. δολάρια και την κατέστησε έστω προσωρινά τη δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη στον κόσμο.

Είναι σαν την Taylor Swift της τεχνολογίας: Ο πιο επιτυχημένος CEO της εποχής έγινε ίνδαλμα-1
φωτ. Reuters

Το «κύμα» αυτό καβαλάει τον τελευταίο καιρό και ο Huang: όπου κι αν πηγαίνει υπάρχουν πλήθη που φωνάζουν το όνομά του και σπρώχνονται για να πάρουν αυτόγραφο ή να βγάλουν φωτογραφίες μαζί του. Ακόμα και το στιλ του, με το χαρακτηριστικό δερμάτινο σακάκι Tom Ford, μπορεί να παραπέμψει σε ροκ σταρ, παρότι φέρεται ανέκαθεν να αγαπούσε τα δερμάτινα.

«Ο Jensen το βλέπει σαν ευκαιρία για να ενισχύει τη Nvidia. Προφανώς απολαμβάνει τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC ο τεχνολογικός αναλυτής Bob O’Donnell. Πάντως, η φρενίτιδα με την μετοχή της Nvidia και με τον ίδιο τον Jensen συμβαίνει παρότι οι αμερικανικές αρχές είναι πιθανό να ετοιμάζονται για ευρεία έρευνα στους τεχνολογικούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένης της Nvidia για την κυριαρχία της στη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης.

Είναι σαν την Taylor Swift της τεχνολογίας: Ο πιο επιτυχημένος CEO της εποχής έγινε ίνδαλμα-2
φωτ. Reuters

Τι ξέρουμε για τον Huang;

O Huang βρίσκεται αδιαμφισβήτητα στο επίκεντρο μιας «έκρηξης» στον κλάδο της τεχνολογίας και η φήμη του ανεβαίνει όσο η Nvidia γιγαντώνεται. Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Όρεγκον με μεταπτυχιακό στο Stanford, είχε δουλέψει στην αμερικανική εταιρεία τσιπ AMD προτού ιδρύσει τη Nvidia.

Η εταιρεία αρχικά παρήγαγε κάρτες γραφικών για υπολογιστές βιντεοπαιχνιδιών. Πολύ αργότερα στράφηκε στoν τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπου τώρα κυριαρχεί ως η κορυφαία εταιρεία παραγωγής τσιπ. 

Είναι σαν την Taylor Swift της τεχνολογίας: Ο πιο επιτυχημένος CEO της εποχής έγινε ίνδαλμα-3
φωτ. Reuters

Το διεθνές ενδιαφέρον για την ΑΙ «φούντωσε» μετά το λανσάρισμα του γλωσσικού μοντέλου ChatGPT το 2022. Εξάλλου, το chatbot εκπαιδεύτηκε μέσω ενός υπερυπολογιστή με 10.000 κάρτες γραφικών GPU. Ως αποτέλεσμα, σήμερα, η Nvidia είναι η τρίτη πολυτιμότερη εταιρεία, μετά τη Microsoft και την Apple. 

Ωστόσο, ένα σημαντικό πρόβλημα με την τεχνολογική βιομηχανία είναι ότι δεν «ανέχεται» τα μονοπώλια: η Nvidia ναι μεν έχει ένα τεράστιο μερίδιο της αγοράς, άλλοι όμως παραγωγοί όπως η AMD και η Intel κάνουν καλές προσπάθειες να «προφτάσουν».

Για τον ίδιο τον Huang πάντως, το μέλλον είναι λαμπρό. Κάνει προβλέψεις για μια «νέα βιομηχανική επανάσταση», ενώ χάρη η περιουσία του ανέρχεται περίπου στα 106 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να είναι ο 14ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Ίσως γίνει η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο – Κάποιοι δεν έχουν ούτε ένα προϊόν της

Nvidia: Αξίζει 3 τρισ. δολάρια – Ξεπέρασε την Apple

«Μια νέα βιομηχανική επανάσταση»: Ράλι 140 δισ. σε ένα βράδυ για την εταιρεία-φαινόμενο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News