Business & Finance Παρασκευή 7/06/2024, 12:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Εξαγωγές και κατανάλωση έφεραν την ανάπτυξη

Ευρωζώνη: Εξαγωγές και κατανάλωση έφεραν την ανάπτυξη

Οι εξαγωγές και η κατανάλωση επανέφεραν την οικονομία της Ευρωζώνης σε ρυθμούς ανάπτυξης στις αρχές του έτους, αντισταθμίζοντας την πτώση των επενδύσεων, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της Eurostat για το ΑΕΠ.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο, σε ευθυγράμμιση με την αρχική εκτίμηση, θέτοντας τέλος στη συρρίκνωση που υπέστη το μπλοκ το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Οι αναθεωρήσεις των στοιχείων για το τρίτο τρίμηνο σημαίνουν ότι η περιοχή δεν βίωσε τελικά ύφεση. 

Το εμπόριο παρείχε τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη το τρίμηνο, προσθέτοντας 0,9 ποσοστιαίες μονάδες στο συνολικό αποτέλεσμα. Οι καταναλωτικές δαπάνες έφεραν άλλη 0,1 ποσοστιαία μονάδα, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση των μειώσεων κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες για τις επενδύσεις και τα αποθέματα αντίστοιχα. 

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2024, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της Eurostat που επιβεβαιώνει τα αρχικά στοιχεία.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και είχε παραμείνει σταθερό στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,5% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024, μετά από +0,2% στη ζώνη του ευρώ και +0,3% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

Η Μάλτα (+1,3%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Κύπρο (+1,2%) και την Κροατία (+1,0%). Μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Δανία (-1,8%), την Εσθονία (-0,5%) και την Ολλανδία (-0,1%).

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά από +0,3% στη ζώνη του ευρώ και +0,2% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Με 2,1% «έτρεξε» η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο

Ευρωζώνη: Σε υψηλό έτους ο σύνθετος δείκτης PMI

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News