Business & Finance Πέμπτη 6/06/2024, 12:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αναξιοποίητο όπλο της Ινδίας – Πώς θα γίνει η νέα οικονομική υπερδύναμη

Το αναξιοποίητο όπλο της Ινδίας – Πώς θα γίνει η νέα οικονομική υπερδύναμη

Ένας σημαντικός οικονομικός πυλώνας λείπει από την τεράστια αναπτυξιακή δυναμική της Ινδίας, βάζοντας εμπόδια στα σχέδια του πρωθυπουργού της χώρας να την οδηγήσει πέρα από το ορόσημο των 5 τρισ. δολαρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Αυτή την εβδομάδα, ο 73χρονος Narendra Modi κέρδισε τις εκλογές για τρίτη φορά, όμως με μικρότερο προβάδισμα από το προσδοκώμενο, το οποίο είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα για την υλοποίηση του οικονομικού του προγράμματος την επόμενη πενταετία. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ανάχωμα στις φιλοδοξίες του να καταστήσει την Ινδία παγκόσμια υπερδύναμη ήταν ανέκαθεν η έλλειψη θέσεων εργασίας για εκατοντάδες εκατομμύρια κατοίκους, ιδίως τις γυναίκες.

Σύμφωνα με το CNN, στην Ινδία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, υπάρχουν τουλάχιστον 460 εκατ. γυναίκες παραγωγικής ηλικίας -περισσότερες από τον συνολικό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης- με ανώτερη εκπαίδευση, καλύτερη κατάσταση υγείας και μεγαλύτερες φιλοδοξίες από τις προηγούμενες γενιές. Ωστόσο, πολλές οφείλουν να «παλέψουν» για να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά λόγω των παραδόσεων και των κοινωνικών προκαταλήψεων.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, μόλις το ένα τρίτο περίπου από τις γυναίκες παραγωγικής ηλικίας εργάζεται, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται περίπου στο 50%.

Εκτιμάται, έτσι, ότι η ινδική οικονομία χάνει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Βάσει υπολογισμών της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2018, η Ινδία μπορεί να αγγίξει ετήσια ανάπτυξη έως και 9% αν περίπου το 50% των γυναικών μπει στην αγορά εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δωδεκάμηνο μέχρι τον Μάρτιο του 2024 η ινδική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,2%.

Ανεβαίνει στην παγκόσμια κατάταξη

Την τελευταία δεκαετία, όσο ο Modi είναι πρωθυπουργός, η Ινδία έχει ανέβει τέσσερις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, με αποτέλεσμα τώρα να είναι η τέταρτη μεγαλύτερη υπερδύναμη. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν με μεγάλη βεβαιότητα ότι μέχρι το 2027 μπορεί να μπει στην τρίτη θέση.

Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία για την Ινδία, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς οικονομικές δυσκολίες και όσο ο κόσμος αναζητά για μια νέα «μηχανή» ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί της Δύσης θέλουν να διαφοροποιήσουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα λόγω των εμπορικών διαμαχών με την Κίνα.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι αναλυτές που ανησυχούν ότι η Ινδία δεν θα τα καταφέρει. Σύμφωνα με την McKinsey, η συνεισφορά των γυναικών στο ΑΕΠ της χώρας είναι μόλις 18%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Πρόκειται για μεγάλη διαφορά από την Κίνα, όπου επί αρκετές δεκαετίες, οι γυναίκες παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική άνθιση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Ινδία: Πρέπει να δημιουργήσει 115 εκατ. θέσεις εργασίας μέχρι το 2030

Είναι η Ινδία η νέα υπερδύναμη; Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ινδία: 371 δισ. δολάρια χάθηκαν στις αγορές σε μια μέρα λόγω των εκλογών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News