Business & Finance Τετάρτη 5/06/2024, 12:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πλούσιοι, πιο πλούσιοι από ποτέ – Η επέλαση των εκατομμυριούχων της διπλανής πόρτας

Οι πλούσιοι, πιο πλούσιοι από ποτέ – Η επέλαση των εκατομμυριούχων της διπλανής πόρτας

Οι πλούσιοι του πλανήτη δεν έχουν υπάρξει ποτέ ξανά τόσο πλούσιοι. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση World Wealth Report της Capgemini,  ο πλούτος των ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης διεθνώς αυξήθηκε το 2023 κατά 4,7%, φτάνοντας στα 86,8 τρισ. δολάρια. Αντίστοιχα, ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 5,1%, στα 22,8 εκατομμύρια άτομα. Η άνοδος του 2023 αντισταθμίζει την πτώση της προηγούμενης χρονιάς και θέτει ξανά τον παγκόσμιο πλούτο σε τροχιά ανάπτυξης.

Η Β. Αμερική είναι η περιοχή που εμφάνισε τη μεγαλύτερη ανάκαμψη του πλούτου, με αύξηση 7,1% στον πληθυσμό των εκατομμυριούχων και 7,2% στη συνολική περιουσία τους.  Η ανθεκτικότητα της οικονομίας, η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και το χρηματιστηριακό ράλι είναι ανάμεσα στους λόγους.

Οι πλούσιοι, πιο πλούσιοι από ποτέ – Η επέλαση των εκατομμυριούχων της διπλανής πόρτας-1

Στην Ευρώπη, ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 4% και η περιουσία τους κατά 3,9%, ενώ στην Ασία καταγράφηκε αντίστοιχη αύξηση 4,8% και 4,2%.

Στη Λατινική Αμερική, ο πληθυσμός των ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης αυξήθηκε κατά 2,7% και στη Μέση Ανατολή κατά 2,1%. Αντίθετα, η Αφρική ήταν η μοναδική περιοχή που εμφάνισε αρνητικές τάσεις, με τον αριθμό των εκατομμυριούχων να μειώνεται κατά 0,1% και τον πλούτο τους κατά 1%. Αιτία ήταν η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων και στις ξένες επενδύσεις.

Οι πλούσιοι, πιο πλούσιοι από ποτέ – Η επέλαση των εκατομμυριούχων της διπλανής πόρτας-2

Όπως σημειώνει η Capgemini, η αύξηση του πλούτου διεθνώς ήταν μεγαλύτερη ανάμεσα στους λεγόμενους «εκατομμυριούχους της διπλανής πόρτας», δηλαδή τα άτομα που έχουν περιουσία από 1 έως 5 εκατ. δολαρίων. Τόσο ο πληθυσμός τους όσο και ο συνολικός τους πλούτος αυξήθηκαν κατά 5,2%. Οι εκατομμυριούχοι της διπλανής πόρτας ανέρχονται σε 20,5 εκατομμύρια άτομα.

Οι πλούσιοι, πιο πλούσιοι από ποτέ – Η επέλαση των εκατομμυριούχων της διπλανής πόρτας-3

Στα άτομα πολύ υψηλής εισοδηματικής στάθμης, με περιουσία άνω των 30 εκατ. ευρώ, καταγράφεται αύξηση 5% στον πληθυσμό και 3,9% στον συνολικό τους πλούτο. Πρόκειται για 220 χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο.

Τι κάνουν τα χρήματά τους

Καθώς ο πλούτος των ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης αυξάνεται, οι εκατομμυριούχοι αρχίζουν να στρέφονται από την διατήρηση της περιουσίας τους στην ανάπτυξή της. Τα στοιχεία της Capgemini δείχνουν ότι τα άτομα αυτά έχουν μειώσει αισθητά τις θέσεις τους στα μετρητά, τα οποία καταλαμβάνουν πλέον το 25% του χαρτοφυλακίου τους, έναντι 34% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2023.

Οι δύο στους τρεις εκατομμυριούχους σχεδιάζουν να επενδύσουν περισσότερο σε private equity το 2024, για να εκμεταλλευτούν τυχόν ευκαιρίες ανάπτυξης.

Οι πλούσιοι, πιο πλούσιοι από ποτέ – Η επέλαση των εκατομμυριούχων της διπλανής πόρτας-4

Την ίδια στιγμή, η μετάβαση του πλούτου στις επόμενες γενιές είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο τα άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης, καθώς τις επόμενες δύο δεκαετίες, οι μεγαλύτερες γενιές θα μεταβιβάσουν πάνω από 80 τρισ. δολάρια στις νεότερες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

UBS: Πώς επενδύουν τα χρήματά τους οι πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου

UBS: Πώς γίνεται κανείς δισεκατομμυριούχος σήμερα

Πού επενδύει το 0,001% του κόσμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News