Business & Finance Πέμπτη 6/06/2024, 07:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εδώ είμαστε μια οικογένεια» – Ο CEO της Airbnb αποκαλύπτει το μεγάλο του λάθος

«Εδώ είμαστε μια οικογένεια» – Ο CEO της Airbnb αποκαλύπτει το μεγάλο του λάθος

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει στους εργασιακούς χώρους τη φράση «εδώ είμαστε μια οικογένεια»… Μέγα λάθος, μας λέει ο Brian Chesky, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Airbnb, ο οποίος έπαθε και έμαθε όπως εξομολογείται.

Την εμπειρία του μοιράστηκε στο podcast «ReThinking» του ψυχολόγου του Wharton Adam Grant τον Μάιο, στο οποίο τονίζει ότι «όσο και αν συμπαθείτε τους συναδέλφους σας, μην θεωρείτε τον εργασιακό σας χώρο ως οικογένεια».

Το πάθημα

Το 2020, στο αποκορύφωμα της πανδημίας του Covid-19, ο Chesky έγραψε ένα σημείωμα προς τους υπαλλήλους εξηγώντας ότι η εταιρεία θα προβεί σε απολύσεις. «Έχω ένα βαθύ αίσθημα αγάπης για όλους εσάς», ανέφερε στο σημείωμα.

Ήταν λογικό με τόσα προνόμια όπως δωρεάν φαγητό, στεγνό καθάρισμα και γυμναστήρια μέσα στο γραφείο, που ενθάρρυναν τους υπαλλήλους να περνούν περισσότερο χρόνο στο γραφείο παρά με τις πραγματικές τους οικογένειες.

«Έγραψα αυτή την επιστολή αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο Chesky. «Δεν είχα πολύ χρόνο, και έτσι έγραψα αυτό που ένιωθα … και ήμουν συναισθηματικά φορτισμένος», τόνισε.

Όταν ήρθε η στιγμή να πάρει την απόφαση για τις απολύσεις, ήταν πλέον πολύ δύσκολο καθώς, σε μια οικογένεια, δεν απολύεις τα μέλη της.

Το μάθημα

Αν δεν πρέπει να σκέφτεστε τον εργασιακό σας χώρο ως οικογένεια, τότε πώς πρέπει να τον προσεγγίσετε;

Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του Netflix Reed Hastings έχει την απάντηση και είναι πολύ απλή: Σαν μια επαγγελματική αθλητική ομάδα.

«Θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε αυτή την ιδέα ότι όλοι πρέπει να παλεύουν για τη δουλειά τους κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει στον επαγγελματικό αθλητισμό», δήλωσε ο Hastings, παρομοιάζοντας τους συναδέλφους με μια αθλητική επαγγελματική ομάδα που στοχεύει στο κύπελλο.

Εάν έχετε ηγετικό ρόλο στην εταιρεία, η οικογενειακή προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα όταν πρέπει να επιπλήξετε κάποιον, να επιβάλλετε έναν κανόνα ή να πραγματοποιήσετε απολύσεις, συμβουλεύει.

«Σε μια οικογένεια, φροντίζεις τα αδέλφια σου, τους γονείς σου, τα παιδιά σου ό,τι κι αν συμβεί», είπε. «Αν πάνε στη φυλακή, αν κάνουν οτιδήποτε, είσαι μαζί τους», τόνισε.

Επιπλέον με τη χρήση της λέξης «οικογένεια» μπορεί να γίνει κατάχρηση των ορίων σε τακτά χρονικά διαστήματα και με ευκολία όπως θα έκανε ένας αδελφός ή μία αδελφή.

Σε αυτή την περίπτωση, εάν δεν αναλάβετε την επιπλέον εργασία, μπορεί να χάσετε την εύνοιά σας ή ακόμη και να απολυθείτε, όπως εξηγεί.

Η μεταφορά του επαγγελματικού αθλητισμού βοηθάει στη δημιουργία μιας αίσθησης του ανήκειν στη δουλειά, ενώ παράλληλα διατηρεί την απόδοση και την παραγωγικότητα ζωντανή στο μυαλό όλων.

Μια θετική, υγιής εργασιακή κουλτούρα σέβεται τη φύση αυτής της σχέσης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Warren Buffett: Αυτή η απλή δεξιότητα κάνει τη διαφορά εάν θέλετε να επιτύχετε

Διαπιστώσατε ότι είστε κακοπληρωμένος; Τι πρέπει να κάνετε

Τέσσερις φράσεις για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη οποιουδήποτε, σύμφωνα με πρώην πράκτορα της CIA

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News