Business & Finance Τρίτη 4/06/2024, 12:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η πολυτιμότερη μετοχή του κόσμου έχασε το 99,97% της αξίας της

Πώς η πολυτιμότερη μετοχή του κόσμου έχασε το 99,97% της αξίας της

Αναστάτωση προκλήθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας στο New York Stock Exchange όταν η μετοχή της Berkshire  Hathaway φάνηκε να σημειώνει πτώση 99,97%.

Κανονικά, η μετοχή της εταιρείας του γκουρού των επενδύσεων Warren Buffett είναι η πολυτιμότερη στη Wall Street και στον κόσμο. Συγκεκριμένα, μία και μόνο Class A μετοχή της Berkshire αξίζει περίπου 45% περισσότερα από ό,τι η μέση κατοικία στις ΗΠΑ. Ο τίτλος άγγιξε ιστορικό υψηλό στις 28 Μαρτίου, στα 634.440 δολάρια.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο Buffett δεν έχει κάνει ποτέ split στη μετοχή. Επιθυμία του είναι η τιμή της  να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, ώστε να προσελκύει μετόχους που ενδιαφέρονται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Μάλιστα, όπως έχει πει, πολλοί μέτοχοι της Berkshire χρησιμοποιούν τη μετοχή της σαν έναν αποταμιευτικό λογαριασμό.

Προκειμένου να διευκολύνει μικρότερους επενδυτές που ήθελαν να τοποθετηθούν στην εταιρεία του, ο Buffett εξέδωσε τις Class B μετοχές της Berkshire το 1996, σε τιμή που αντιστοιχούσε στο 1/30ο της Class A.

Ο Buffett είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Berkshire, καθώς κατέχει το 38% των Class A μετοχών. Ο «σοφός της Όμαχα» έχει υποσχεθεί να χαρίσει την περιουσία που έχτισε, καθώς από το 1965 και μετά έχει μετατρέψει την Berkshire –μια αποτυχημένη εταιρεία υφασμάτων- σε ένα όχημα για τις επενδύσεις του.

Όσο για την βουτιά της Berkshire, αυτή δεν οφείλεται παρά σε τεχνικό πρόβλημα του NYSE. Όπως ανακοίνωσε το χρηματιστήριο, το πρόβλημα έχει πλέον λυθεί και όλα τα συστήματά του δουλεύουν κανονικά.

Η Intercontinental Exchange, μητρική εταιρεία του NYSE, δήλωσε ότι δεν βρήκε ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης.

Λόγω του τεχνικού προβλήματος, οι συναλλαγές σε δεκάδες μετοχές διεκόπησαν προσωρινά τη Δευτέρα, καθώς ξεπέρασαν τα όρια του limit up και limit down. Η Barrick Gold, μια καναδική εταιρεία παραγωγής χρυσού και χαλκού, εμφανιζόταν μόλις στα 25 σεντς, με απώλειες 98,5%, πριν να επιστρέψει στα κανονικά της επίπεδα, στα 17,28 δολάρια.

Για διάστημα σχεδόν δύο ωρών, η Class A μετοχή της Berkshire Hathaway εμφανιζόταν να διαπραγματεύεται μόλις στα 185,10 δολάρια, δηλαδή σε τιμή που αντιστοιχούσε σε πτώση 99,97% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, στα 627.400 δολάρια.

Πάντως, όσοι κατάφεραν να αγοράσουν την μετοχή σε αυτή την τιμή ευκαιρίας θα απογοητευτούν, αφού το NYSE ανακοίνωσε την ακύρωση των συναλλαγών.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Berkshire Hathaway: Πώς βγάζει αποδόσεις 4.400.000% με 26 άτομα προσωπικό

Το μυστικό του Warren Buffett για μια επιτυχημένη ζωή – Ο καθένας μπορεί να το κάνει

Dow στις 40.000 μονάδες – Τι λέει σήμερα ο άνθρωπος που το «είδε» πριν 25 χρόνια 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News