Business & Finance Δευτέρα 3/06/2024, 21:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Σε σημείο καμπής ο Τζορτζέτι – Εντείνονται οι φήμες για ανασχηματισμό

Ιταλία: Σε σημείο καμπής ο Τζορτζέτι – Εντείνονται οι φήμες για ανασχηματισμό

Το μέλλον του Τζιανκάρλο Τζορτζέτι ως υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας βρίσκεται στο επίκεντρο αυξανόμενων φημολογιών στην Ρώμη σχετικά με έναν ενδεχόμενο μετεκλογικό ανασχηματισμό του συνασπισμού της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Μια κυβερνητική αλλαγή φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή εάν το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αυτό το Σαββατοκύριακο ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στην Ιταλία, ανέφεραν πηγές – παρόλο που η Μελόνι έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την ομάδα της αμετάβλητη μέχρι το 2027.

Ο Τζορτζέτι ανέφερε κατ΄ιδίαν σε συνεργάτες του ότι δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη όταν οι Βρυξέλλες ζητήσουν ανάληψη δράσης για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών μετά τις εκλογές, σύμφωνα πάντα με τις πηγές.

Italian Debt Levels Are Going in the Wrong Direction

Source: IMF WEO April 2024

Η εφημερίδα La Repubblica ανέφερε ότι ο Τζορτζέτι προετοίμασε το προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών για την αποχώρησή του και ότι σκέφτεται να αναλάβει δουλειά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκπρόσωπος του υπουργού το διέψευσε, ενώ ίδιος ο Τζορτζέτι είπε ότι δεν σχεδιάζει να πάει στις Βρυξέλλες.

Μία αποχώρησή του, θα έκανε τον υπουργό το πρώτο θύμα της πρόσφατα επιδεινούμενης δημοσιονομικής προοπτικής της Ιταλίας, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον Απρίλιο, καθώς η σταθερή πορεία του χρέους είχε πλέον μετατοπιστεί σε μια πορεία όπου ο δανεισμός πρόκειται να αυξηθεί για τα επόμενα χρόνια.

Μια μεγάλη νίκη για το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» στις εκλογές, σε συνδυασμό με μια ήττα της Λέγκα, της οποίας είναι μέλος ο Τζορτζέτι, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την αποχώρησή του. Οι εικασίες δείχνουν πώς η κυβέρνηση πλησιάζει σε ένα σημείο καμπής λόγω του επιδεινούμενου προφίλ του χρέους της Ιταλίας.

Η ίδια η πρωθυπουργός δεν έχει σηματοδοτήσει καμία πρόθεση να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις της προς τους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής μείωσης στους μισθούς συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ.

Italy Credit-Rating Watch

Source: Bloomberg

Η μέχρι τώρα αυστηρή προσέγγιση φάνηκε να αποδίδει καρπούς πέρυσι, όταν το χρέος μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ η Moody’s αφαίρεσε την απειλή της για υποβάθμιση στην κατηγορία junk. Η διαφορά απόδοσης των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών – μέτρο κινδύνου στην περιοχή – έπεσε σε χαμηλό δύο ετών.

Ωστόσο, οι προοπτικές των δημοσιονομικών της Ιταλίας έχουν πλέον επιδεινωθεί σημαντικά υπό την πίεση του υψηλότερου κόστους δανεισμού και της κληρονομιάς ενός κινήτρου ανακαίνισης σπιτιού από την εποχή της πανδημίας. Ενώ η κυβέρνηση ανέλαβε δράση για να περιορίσει το εύρος της, το κόστος αναμένεται τώρα να διογκώσει τα ελλείμματα της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται τώρα να αυξηθεί από 137% για να φτάσει μόλις το 145% έως το 2029, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η Ιταλία θα ξεπεράσει την Ελλάδα και θα έχει τη μεγαλύτερη συσσώρευση χρέους μέσα σε τρία χρόνια, σύμφωνα με την Scope Ratings.

Με το έλλειμμα της χώρας να ξεπερνά την κόκκινη γραμμή της ΕΕ του 3% τουλάχιστον έως το 2026, η πίεση από τις Βρυξέλλες θα αυξηθεί σύντομα. Αυτό ασκεί ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις στον Τζορτζέτι, ο οποίος αναζητά κεφάλαια για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της Μελόνι.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Φάμπιο Πανέτα, υπογράμμισε τη μεγάλη πρόκληση, προειδοποιώντας ότι «χρειάζονται προσεκτικές επιλογές, ειδικά από την πλευρά των δαπανών».

Ενδεχόμενη αποχώρηση του Τζορτζέτι θα άλλαζε την αφήγηση της σταθερότητας στην οποία έχει δώσει προτεραιότητα η Μελόνι, η οποία έχει δηλώσει ότι θέλει να διατηρήσει την κυβέρνησή της για όλη τη διάρκεια της θητείας της, η οποία είναι πέντε χρόνια.

 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News