Business & Finance Τετάρτη 5/06/2024, 07:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλιματική κρίση: Έκρηξη στις πληρωμές χρεών από τις πιο ευάλωτες χώρες

Κλιματική κρίση: Έκρηξη στις πληρωμές χρεών από τις πιο ευάλωτες χώρες

Διπλασιάστηκαν -σε διάστημα τεσσάρων περίπου ετών- οι πληρωμές χρεών από τις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική κρίση, με αποτέλεσμα να ανέρχονται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 χρόνων.

Ειδικότερα, οι χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να επιβαρυνθούν σημαντικά από την υπερθέρμανση του πλανήτη καταβάλλουν πλέον το 15,5% των κρατικών εσόδων σε ξένους πιστωτές σε σύγκριση με λιγότερο από 8% που έδιναν πριν την επέλαση της πανδημίας και έναντι 4% που έδιναν το 2010.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση της βρετανικής οργάνωσης Debt Justice, η οποία εξέτασε σχετικά στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Η ανάλυση αφορά φτωχές χώρες και ιδίως κράτη της Αφρικής και της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Νιγηρίας, του Βιετνάμ, του Μπαγκλαντές και του Πακιστάν.

«Χρέη επιπέδων-ρεκόρ συνθλίβουν τη δυνατότητα των πιο ευάλωτων χωρών να αντιμετωπίσουν την κλιματική έκτακτη ανάγκη», σχολίασε σχετικά η εκτελεστική διευθύντρια της Debt Justice, Heidi Chow. «Χρειαζόμαστε ένα γρήγορο και αποδοτικό πρόγραμμα μείωσης του χρέους, ώστε να επανέλθουν σε βιώσιμο επίπεδο», συμπλήρωσε η ίδια.

Στο σύνολο των 50 χωρών που καλύπτει η έκθεση, το 38% των τόκων αφορά ιδιώτες πιστωτές, το 35% θεσμικούς επενδυτές, το 14% την Κίνα και το 13% άλλες κυβερνήσεις.

Έπειτα από τις δύο πρωτοβουλίες που εφαρμόστηκαν για τη μείωση των χρεών στις φτωχές χώρες -η πρώτη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και η δεύτερη στα μέσα του 2000- το ύψος του χρέους των φτωχών χωρών μειώθηκε κατακόρυφα. Ωστόσο, ο ύψος των πληρωμών αυξάνεται σταθερά μετά το 2010 και έχει εκτοξευθεί μετά την πανδημία.

Πού οφείλεται;

Η οργάνωση Debt Justice εξηγεί πως πολλοί λόγοι ευθύνονται για τη νέα κρίση χρέους. Πρώτον, το πρόγραμμα αναστολής των πληρωμών που συμφωνήθηκε στην αρχή της πανδημίας έχει πλέον λήξει. Τώρα, τα χρωστούμενα πρέπει να καταβάλλονται κανονικά.  

Παράλληλα, όμως, οι δανειολήπτες καλούνται να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε μια περίοδο με ιστορικά υψηλά επίπεδα επιτοκίων δανεισμού, τα οποία την περασμένη δεκαετία ανέρχονταν σε ιστορικά χαμηλά. Τέλος, το αμερικανικό δολάριο κάνει ράλι χωρίς τέλος, με αποτέλεσμα τα χρέη σε δολάρια να είναι πλέον πολύ ακριβότερα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Κύμα αναβαθμίσεων στις αναδυόμενες: Μια αναστροφή με αστερίσκους

Η Fitch ανησυχεί για το χρέος της Κίνας – Υποβάθμιση των προοπτικών

Κύμα αναβαθμίσεων ανεβάζει τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News