Business & Finance Πέμπτη 6/06/2024, 07:01
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ – Τα 5 βασικά ερωτήματα

Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ – Τα 5 βασικά ερωτήματα

Όπως όλα δείχνουν ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρώτη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το 2019. Ωστόσο, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στη νομισματική πολιτική με πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Ήδη έχει προκαλέσει προβληματισμό ο πληθωρισμός του Μαΐου, καθώς σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat αυξήθηκε ελαφρώς στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί περαιτέρω από τον στόχο του 2%, ενώ εμφάνισε στοιχεία «επιμονής» στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών. Επίσης, η οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από το προσδοκώμενο και η αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή», δημιουργώντας αβεβαιότητα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το Reuters, τα πιο βασικά ερωτήματα σε αυτή τη φάση γύρω από τη νομισματική πολιτική είναι τα εξής:

1) Θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια στη σημερινή συνεδρίαση;

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο για μια πρώτη μείωση. Οι αγορές ποντάρουν ότι θα είναι της τάξης των 0,25 μονάδων βάσης και θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από το ιστορικό υψηλό του 4%, όπου έχει παραμείνει σταθερό από τον Σεπτέμβριο.

2) Ποιες θα είναι οι κινήσεις μετά τον Ιούνιο;

Το τοπίο είναι θολό. Οι αγορές προβλέπουν μείωση μικρότερη των 0,60 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους, που σημαίνει δύο μειώσεις με πιθανότητες μικρότερες από 50% για τρίτη. Πάντως, πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν τρεις κινήσεις -τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο- δηλαδή στις συνεδριάσεις, όπου η ΕΚΤ ανακοινώνει νέες προβλέψεις.

Τα «γεράκια» αποκλείουν ήδη την περαιτέρω χαλάρωση στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ενώ άλλοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη πεισθεί πλήρως. Έτσι, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αναμένεται να μην δώσει πολλές ενδείξεις στην καθιερωμένη της ομιλία μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι για άλλη μια φορά θα πει πως οι επόμενες κινήσεις εξαρτώνται από την εξέλιξη των οικονομικών στοιχείων.

3) Πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι η νέα επιτάχυνση της αύξησης των μισθών;

Οχι ιδιαίτερα, σύμφωνα με οικονομολόγους. Πριν μειώσουν τα επιτόκια, οι policymakers έλεγαν ότι ήθελαν αποδείξεις πως h αύξηση των μισθών επιβραδύνεται. Στα στοιχεία του πρώτου τριμήνου φάνηκε μεν ανάκαμψη στο 4,69%, αλλά αποδόθηκε κατά κύριο λόγο στη Γερμανία, όπου οι μισθοί ακόμα προσαρμόζονται στον πληθωρισμό.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ φαίνεται να μην θορυβήθηκε ιδιαίτερα. Σε σχετική ανάρτηση τόνισε ότι άλλα στοιχεία δείχνουν πως οι πιέσεις στους μισθούς αποκλιμακώνονται.

«Αγκάθι», όμως, ενδέχεται να αποτελεί ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο οποίος αντανακλά το ύψος της εγχώριας ζήτησης και ανέκαμψε τον Μάιο. Επίσης, η ανεργία, που βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, μπορεί επίσης να δημιουργήσει αβεβαιότητα σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται στους μισθούς.

4) Είναι πρόβλημα η ενδυνάμωση της οικονομίας της Ευρωζώνης;

Δεν προκαλεί ανησυχίες. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο ξεπερνώντας τις προβλέψεις για ανάπτυξη 0,2%. Οι πρόδρομοι δείκτες για την επιχειρηματική δραστηριότητα επίσης ξεπερνούν τις προβλέψεις, στρώνοντας τον δρόμο για περαιτέρω ανάκαμψη.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι τα νούμερα αυτά είναι θετικά για την ΕΚΤ. Η ανάκαμψη της δραστηριότητας μπορεί να στηρίξει την παραγωγικότητα, η οποία αναπτύσσεται με χαμηλό ρυθμό λόγω των υπερβολικών προσλήψεων που έκαναν οι επιχειρήσεις, και να τονώσει τις προβλέψεις για πτώση του πληθωρισμού. Επίσης, οι προβλέψεις για την ανάκαμψη δεν είναι τόσο υψηλές, ώστε να προκαλέσουν ανησυχίες ότι η ζήτηση θα αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό.

5) Τι θα δείξουν οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ;

Η ΕΚΤ αναμένεται να αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα επάνω την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ωστόσο, οι προβλέψεις για επιστροφή στον στόχο του 2% στα τέλη του 2025 δεν αναμένεται να αλλάξουν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Στο 2,3% έπεσε στην Ελλάδα τον Μάιο – Άνοδος στο 2,6% στην Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Το τελευταίο εμπόδιο στον αγώνα έναντι του πληθωρισμού

ΕΚΤ: Όλα δείχνουν πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News