Business & Finance Τρίτη 4/06/2024, 07:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπιστώσατε ότι είστε κακοπληρωμένος; Τι πρέπει να κάνετε

Διαπιστώσατε ότι είστε κακοπληρωμένος; Τι πρέπει να κάνετε

Μόλις το 5% των εργαζομένων στην Ελλάδα πιστεύει ότι αμείβεται δίκαια, είχε δείξει μια πρόσφατη έρευνα, όμως το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό. Στις ΗΠΑ, 6 στους 10 υπαλλήλους λένε ότι δεν διαπραγματεύτηκαν για έναν υψηλότερο μισθό όταν προσελήφθησαν. Σε αυτή την εποχή του υψηλού πληθωρισμού, στους χώρους εργασίας είναι συχνό  το φαινόμενων των υπαλλήλων δύο μισθολογικών ταχυτήτων: Κατά κανόνα,  αυτοί που προσελήφθησαν πιο πρόσφατα αμείβονται καλύτερα από εκείνους που βρίσκονται περισσότερο καιρό στην εταιρεία.

Τι πρέπει να κάνει ένας εργαζόμενος όταν διαπιστώσει ότι είναι κακοπληρωμένος σε σχέση με τους συναδέλφους του; Πρώτα από όλα, να μην συγκρίνει τον εαυτό του με τους γύρω του, αλλά με το σύνολο της αγοράς για τη συγκεκριμένη θέση, λέει στο CNBC ο Sho Dewan, σύμβουλος καριέρας και ιδρυτής της Workhap. 

Εάν πράγματι επιβεβαιώσει ότι είναι κακοπληρωμένος με βάση τον μέσο όρο της αγοράς, τότε το πρώτο του βήμα θα πρέπει να είναι να ζητήσει προσαρμογή του μισθού του από τον εργοδότη του. Όμως, σύμφωνα με τους συμβούλους καριέρας, κανείς πρέπει να προσέρχεται σε αυτή την συζήτηση καλά προετοιμασμένος.  

«Δεν πρέπει ποτέ να αναφέρετε το όνομα ενός συναδέλφου σε αυτή τη συζήτηση», λέει ο Dewan. «Δεν πρέπει ποτέ να λέτε ‘είχα μια συζήτηση με τον Χένρι. Ξέρω ότι έχουμε την ίδια εμπειρία και τις ίδιες δεξιότητες. Καταλαβαίνω ότι πληρώνεται 20% περισσότερα από εμένα. Θέλω τον ίδιο μισθό με εκείνον’». 

Σε αυτή τη συζήτηση για την προσαρμογή του μισθού, ο εργαζόμενος θα πρέπει να έρχεται εφοδιασμένος με στοιχεία, για να δείξει τον αντίκτυπο που είχε έως τώρα στην εταιρεία, λέει η Maddie Machado, ιδρύτρια της Career Finesse. Με αυτό τον  τρόπο, δεν επιτρέπει στον εργοδότη να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να προσλάβει κάποιον άλλο, για να κάνει την ίδια δουλειά αλλά ακόμα φθηνότερα. 

Επίσης, είναι σημαντικό να μην καταφεύγει κανείς σε απειλές, σημειώνει ο Peter Cappelli, καθηγητής management στο The Wharton School του University of Pennsylvania. «Συχνά, το αφεντικό δεν θέλει να σας χάσει. Όμως, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις, που προσπαθούν να κρατήσουν τους μισθούς υπό έλεγχο, λένε απλά: ‘Λυπάμαι, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Καλή τύχη’». 

Πότε η παραίτηση είναι η λύση

Εάν ο εργοδότης δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα για προσαρμογή του μισθού, τότε ο υπάλληλος ίσως πρέπει να εξετάσει την παραίτηση. Όμως, οι coaches λένε πως και αυτό ακόμα απαιτεί προσοχή. 

Εάν κάποιος εργαζόμενος έχει μια καλύτερη προσφορά από κάποια άλλη εταιρεία, θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει για να πάρει κάποια αύξηση από τον εργοδότη του. 

«Μερικές φορές, είναι ευκολότερο απλά να αλλάξει κανείς εταιρεία», αναγνωρίζει ο Dewan.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Τα ψέματα που μας είπαν για τις δουλειές και μία αλήθεια για την επιτυχία

«Οι καλοί δεν παίρνουν ποτέ προαγωγή» – Τι λένε ειδικοί για την viral θεωρία

Η μητέρα που μεγάλωσε 4 επιτυχημένους μάνατζερ – Τι έκανε διαφορετικά από τους άλλους γονείς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News