Business & Finance Δευτέρα 3/06/2024, 12:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σημάδια ανάκαμψης για τη μεταποίηση τον Μάιο

Ευρωζώνη: Σημάδια ανάκαμψης για τη μεταποίηση τον Μάιο

Η μακροχρόνια κρίση της μεταποίησης της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια ανάκαμψης, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, οδηγώντας σε βελτίωση τη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Η τελική μέτρηση του δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, αυξήθηκε στο 47,3 τον Μάιο από 45,7 τον Απρίλιο, κάτω από το όριο του 50 που υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας για 23ο μήνα. Σημειωτέον ότι η προκαταρκτική εκτίμηση ήταν λίγο υψηλότερη, στο 47,4.

Ο δείκτης της παραγωγής, που τροφοδοτεί τον σύνθετο δείκτη PMI, ο οποίος δημοσιεύεται την Τετάρτη και θεωρείται μία καλή ένδειξη της οικονομικής κατάστασης, αναρριχήθηκε σε υψηλό 14 μηνών στις 49,3 μονάδες από τις 47,3 του Απριλίου (επίσης ελαφρώς χαμηλότερα από το 49,6 της προκαταρκτικής μέτρησης).

Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο επικεφαλής οικονομολόγος της HCOB, Cyrus de la Rubia, ανέφερε ότι «θα μπορούσε να είναι το σημείο καμπής για τον κλάδο της μεταποίησης, που βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα του να βγει από τον πτωτικό κλοιό στην παραγωγή ο οποίος επιμένει από τον Απρίλιο του 2023».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ενθαρρυντικό ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη σχετικά με τη μελλοντική παραγωγή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022». Το γεγονός οφείλεται εν μέρει στον δείκτη νέων παραγγελιών -ένα μέτρο της ζήτησης- ο οποίος αναπήδησε σε υψηλό δύο ετών στο 47,3 από το 44,1.

Την ίδια ώρα, η πτώση του κόστους παραγωγής επέτρεψε και πάλι στα εργοστάσια να μειώσουν τις τιμές που χρεώνουν, παρέχοντας μεγαλύτερα περιθώρια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αναμένεται ευρέως ότι θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων της στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

PMI: Βελτίωση της ελληνικής μεταποίησης τον Μάιο αλλά χαμηλότερη η παραγωγή

H Ευρώπη ανακτά τις δυνάμεις της: Σε υψηλό έτους η επιχειρηματική δραστηριότητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News