Business & Finance Δευτέρα 3/06/2024, 12:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Πάνω από 75% ο πληθωρισμός – Εφτασε στην κορύφωση;

Τουρκία: Πάνω από 75% ο πληθωρισμός – Εφτασε στην κορύφωση;

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιτάχυνε τον περασμένο μήνα περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, φτάνοντας σε επίπεδο που οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ελπίζουν να αποτελέσει την κορύφωση της πολυετούς κρίσης του κόστους ζωής.

Τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ανήλθε σε 75,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο, από λίγο κάτω από το 70% έναν μήνα νωρίτερα. Σε μηνιαία βάση, τη μέτρηση που προτιμά να παρακολουθεί η κεντρική τράπεζα, επίσης επιταχύνθηκε και έφτασε στο 3,4%. Και οι δύο μετρήσεις ξεπέρασαν τις μέσες προβλέψεις των οικονομολόγων.

Πάντως, η κορύφωση του Μαΐου είναι σύμφωνη με τη «χαρτογράφηση» της πορείας των τιμών που έχει χαράξει η κεντρική τράπεζα. Το ερώτημα τώρα είναι αν ο πληθωρισμός θα ακολουθήσει τις προβλέψεις της για καθοδική πορεία στο εξής, ανοίγοντας το «παράθυρο» για μείωση των επιτοκίων μετά από τον επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης που ξεκίνησε μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ένα χρόνο, οπότε αποφασίστηκε να ακολουθηθεί πιο συμβατική οικονομική πολιτική.

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής αναμένουν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα κλείσει το έτος στο 38%, ποσοστό που θα τη διατηρήσει στην έκτη θέση ανάμεσα στις χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό παγκοσμίως, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Mehmet Simsek στο X λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, οδηγώντας τον «πιθανότατα κάτω από το 50%» μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, είπε.

Γεγονός είναι ότι αρχίζουν να εμφανίζονται σημάδια υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων. Ο δείκτης για την τουρκική μεταποιητική δραστηριότητα που καταρτίζεται από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης και την S&P Global έδειξε πτώση κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Το κόστος εισροών και οι τιμές παραγωγής αυξήθηκαν και οι δύο «με πολύ ασθενέστερους ρυθμούς» τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Γιατί συνεχίζει να καλπάζει η ανάπτυξη – Στο 5,7% το α’ τρίμηνο

Citi: Έτοιμοι να επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές στην Τουρκία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News