Business & Finance Παρασκευή 31/05/2024, 15:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Επιβράδυνση πληθωρισμού – Εντός των προβλέψεων ο PCE

ΗΠΑ: Επιβράδυνση πληθωρισμού – Εντός των προβλέψεων ο PCE

Τράβηξε φρένο ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed τον Απρίλιο, δείχνοντας ότι οι τιμές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αναζητούν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι μπορούν να προχωρήσουν σε μειώσεων επιτοκίων.

Ο δομικός δείκτης των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειωτέον ότι τον Μάρτιο είχε ενισχυθεί κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 2,8%, πάλι σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

Ο γενικός δείκτης  προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) ενισχύθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, παραμένοντας αμετάβλητος από τον Μάρτιο. Και αυτή η μέτρηση ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,3%, ενώ αντίστοιχη αύξηση είχε καταγράψει και τον Μάρτιο.

Η έκθεση καθησυχάζει μερικώς τους αξιωματούχους της Fed σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, αφού η πρόοδος όσον αφορά τις πιέσεις στις τιμές είχε διακοπεί το πρώτο τρίμηνο.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν στο μικροσκόπιο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, σε μια προσπάθεια να λάβουν τις πλέον κατάλληλες αποφάσεις πολιτικής σε ένα αβέβαιο οικονομικό πλαίσιο. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Τράβηξε φρένο η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο – Πτωτική αναθεώρηση

Συνωμοσία εναντίον του δολαρίου – Μπορεί να χάσει το στέμμα του;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News