Business & Finance Δευτέρα 3/06/2024, 07:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συστημικός κίνδυνος από τα εμπορικά ακίνητα; Καμπανάκι για τις αμερικανικές τράπεζες

Συστημικός κίνδυνος από τα εμπορικά ακίνητα; Καμπανάκι για τις αμερικανικές τράπεζες

Περισσότερο από όσο τείνει να υπολογίζει η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτίθενται οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία υπονοεί έτσι ότι ελλοχεύει και μεγαλύτερος συστημικός κίνδυνος για την οικονομία.

Οι ερευνητές εξέτασαν πλην των ισολογισμών των τραπεζών και τα δάνεια ή τις χρηματοδοτήσεις που χορηγούνται στις εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, τα οποία οι αναλυτές τείνουν να παρακάμπτουν. Με αυτό τον τρόπο υπολογισμού, η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στα χρέη των εμπορικών ακινήτων αυξάνεται κατά περίπου 40%, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα ερευνητικής αρθρογραφίας SSRN.

Ανεξαρτήτως του μεγέθους της έκθεσης των τραπεζών, όμως, οι ανησυχίες περί συστημικού ρίσκου από τον κλάδο των εμπορικών ακινήτων έχει αναζωπυρωθεί τα τελευταία χρόνια. Λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού και της πτώσης της ζήτησης, πολλοί οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς αμφιβάλλουν εάν η αγορά θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της.

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι περιφερειακές τράπεζες χορηγούν το μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των δανείων, πολλοί φοβούνται ότι θα ξεσπάσει κάποια τραπεζική κρίση. Σύμφωνα όμως με την παραπάνω έρευνα, όταν συμπεριλάβει κανείς τις πιστωτικές γραμμές προς εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, οι ανησυχίες αφορούν και τις μεγάλες τράπεζες και μπορεί να αποτελέσουν συστημικό κίνδυνο.

Στις ΗΠΑ, εξάλλου, αυτές οι εταιρείες επενδύσεων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα χρέη και είναι έτσι ιδιαίτερα ευάλωτες στα υψηλά επιτόκια. Παράλληλα, την τελευταία διετία, ακόμη και οι εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας που χρηματοδοτούνται από τους μεγαλύτερους παίκτες της Wall Street είχαν να «παλέψουν» με ανήσυχους επενδυτές.

Ειδικότερα, έχουν αυξηθεί τα αιτήματα των μετόχων να ρευστοποιήσουν τα μερίδιά τους, υποχρεώνοντας τις εταιρείες επενδύσεων να στραφούν ξανά στις τράπεζες για περισσότερα χρήματα, σημειώνει η έρευνα. Και πράγματι, αυτές οι πιστωτικές γραμμές ενισχύονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με άλλες μορφές δανεισμού, το οποίο και μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις τράπεζες, εάν ξεσπάσει κρίση, τονίζουν οι ερευνητές.

Όπως είχε προειδοποιήσει το ΔΝΤ πριν από μερικούς μήνες, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ πέφτουν με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου μισού αιώνα εξαιτίας του υψηλότερου κόστους δανεισμού, που περιόρισε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του συγκεκριμένου κλάδου. Μάλιστα, εξαιτίας της πτώσης των τιμών και της ανόδου του κόστους δανεισμού, ορισμένοι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους των δανείων τους, ζητώντας παράταση στην αρχική ημερομηνία λήξης. Όπως όμως έχουν προειδοποιήσει ειδικοί, αυτή η τακτική μπορεί απλώς να καθυστερεί και όχι να προλαμβάνει μια κρίση, καθώς το 2027 πρόκειται να λήξουν χρέη ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων σε εμπορικά ακίνητα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Κρίση αλά 2008 στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Σιγκαπούρη: Πώς οι κοινωνικές κατοικίες έφτασαν να πωλούνται 1 εκατ. δολάρια

Πολυτελή ακίνητα: Σε ποια πόλη θέλεις 1 εκατ. δολάρια για να αγοράσεις 16 τ.μ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News