Business & Finance Παρασκευή 31/05/2024, 12:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Γιατί συνεχίζει να καλπάζει η ανάπτυξη – Στο 5,7% το α’ τρίμηνο

Τουρκία: Γιατί συνεχίζει να καλπάζει η ανάπτυξη – Στο 5,7% το α’ τρίμηνο

Ταχύτερη και από την Κίνα ήταν η ανάπτυξη που καταγράφηκε στην Τουρκία στην έναρξη της χρονιάς, σηματοδοτώντας ίσως το τελευταίο λάκτισμα πριν από μια αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομίας καθώς θα αρχίσουν να γίνονται ορατές οι συνέπειες των επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, ελαφρώς κάτω από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg, αλλά υψηλότερα από το 4% των προηγούμενων τριών μηνών. Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν επίσης ότι η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε στο 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.  

Η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια στο 50%, σε μια πρωτοφανή εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης που κορυφώθηκε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους. Η ανθεκτικότητα της οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία αυξήθηκε κατά 7,3% σε ετήσια βάση. 

Τουρκία: Γιατί συνεχίζει να καλπάζει η ανάπτυξη – Στο 5,7% το α’ τρίμηνο-1

«Η ιδιωτική κατανάλωση ήταν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης την τελευταία περίοδο», δήλωσε ο Haluk Burumcekci, οικονομολόγος της Burumcekci Consultancy στην Κωνσταντινούπολη. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της έλλειψης προόδου που έχει σημειωθεί ως προς την εξισορρόπηση της ζήτησης, πρόσθεσε.

Ο μετριασμός της κατανάλωσης αποτελεί μια πρόκληση για την Τουρκία επειδή πολλοί Τούρκοι επιτάχυναν τις δαπάνες τους εν αναμονή της πτώσης του νομίσματος μετά τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου. Παράλληλα, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει προς τριψήφια νούμερα, τα νοικοκυριά προχωρούν σε αγορές που θα έκαναν ούτως ή άλλως για να προλάβουν τις υψηλότερες τιμές.

«Αναμένουμε ότι η οικονομία θα αισθανθεί τον αντίκτυπο της πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από το τρέχον τρίμηνο μέχρι και το 2025. Αναμένουμε ότι το υψηλό κόστος δανεισμού, σε συνδυασμό με την πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, θα οδηγήσει σε πτώση τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 3,2% συνολικά το 2024», δηλώνει η οικονομολόγος Selva Bahar Baziki.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Citi: Έτοιμοι να επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές στην Τουρκία

Τουρκία: Κράτησε ξανά σταθερά τα επιτόκια στο 50%

Τουρκία: Γιατί τα πληθωριστικά μαθηματικά της δεν αποθαρρύνουν πια τους επενδυτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News