Business & Finance Παρασκευή 31/05/2024, 12:02
EUROSTAT

Πληθωρισμός: Στο 2,3% έπεσε στην Ελλάδα τον Μάιο – Άνοδος στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Στο 2,3% έπεσε στην Ελλάδα τον Μάιο – Άνοδος στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Σημαντική υποχώρηση στο 2,3% κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της Eurostat, έναντι 3,2% τον Απρίλιο, συνεχίζοντας την πτωτική τροχιά έπειτα από τη μικρή αναζωπύρωση του Μαρτίου. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 0,3% και μάλιστα πρόκειται για τη μοναδική χώρα που εμφάνισε υποχώρηση μεταξύ Απριλίου και Μαΐου.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% σημειώνοντας απεναντίας ήπια άνοδο από το 2,4% του Απριλίου.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, το «αγκάθι» των τιμών που παραμένει στην Ευρωζώνη, επιταχύνθηκε τον Μάιο στο 4,1% έναντι 3,7% τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός τροφίμων, αλκοόλ και καπνού διαμορφώθηκε στο 2,6% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα. Το κόστος των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών ανήλθε στο 0,8% από 0,9% και τέλος ο πληθωρισμός ενέργειας, έπειτα από μήνες συνεχούς πτώσης, ανήλθε στο 0,3% από -0,6% τον Απρίλιο. 

Πληθωρισμός: Στο 2,3% έπεσε στην Ελλάδα τον Μάιο – Άνοδος στο 2,6% στην Ευρωζώνη-1

Ο δομικός πληθωρισμός, ένας δείκτης τον οποίο παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ και εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, ανέκαμψε, έπειτα από τουλάχιστον πέντε μήνες πτώσης. Ειδικότερα, ανήλθε στο 2,9% τον Μάιο από 2,7% τον Απρίλιο. 

Αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση των επιτοκίων

Πάντως, τα σημερινά στοιχεία είναι πολύ πιθανό απλώς να επισφραγίζουν την απόφαση των Ευρωπαίων αξιωματούχων της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων δανεισμού στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου. Ο λόγος των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου είναι σαφώς πιο «μαλακός» τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ όλα τα στοιχεία, με πρωταρχικό τον ρυθμό ανάπτυξης των μισθών, δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο μερικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια σύσφιγξης.

Τα επόμενα βήματα μέχρι το τέλος του έτους, όμως, είναι πιο «θολά» με τους policymakers να αποφεύγουν να δώσουν κατεύθυνση μέχρι να έχουν στα χέρια τους περισσότερα δεδομένα.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ το 2022 και το 2023, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Από τον Σεπτέμβριο, διατηρεί τα επιτόκια καταθέσεων σταθερά στο 4%, λέγοντας ότι έχει κάνει αρκετά για να περιορίσει την ζήτηση και να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Το τελευταίο εμπόδιο στον αγώνα έναντι του πληθωρισμού

ΕΚΤ: Όλα δείχνουν πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Γ. Στουρνάρας: «Καμπανάκι» για ανατιμήσεις στα τρόφιμα εξαιτίας της ζέστης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News