Business & Finance Παρασκευή 31/05/2024, 11:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σιγκαπούρη: Πώς οι εργατικές κατοικίες έφτασαν να πωλούνται 1 εκατ. δολάρια

Σιγκαπούρη: Πώς οι εργατικές κατοικίες έφτασαν να πωλούνται 1 εκατ. δολάρια

Πριν από εξήντα χρόνια, αφότου η Σιγκαπούρη ανακηρύχθηκε επίσημα ανεξάρτητο κράτος, τρεις στους τέσσερις κατοίκους ζούσαν σε βρώμικες παραγκουπόλεις μέσα σε μικρά και ετοιμόρροπα παραπήγματα με μεταλλικούς τοίχους.

Σήμερα, η Σιγκαπούρη είναι μια πλούσια, σύγχρονη πόλη, όπου περίπου οι μισοί από τα έξι εκατομμύρια κατοίκους ζουν σε καλοχτισμένα διαμερίσματα σε ουρανοξύστες που κατασκευάστηκαν με κρατική πρωτοβουλία. Όντας συνήθως ευάεροι και ευήλιοι, αυτοί οι επιδοτούμενοι χώροι διαψεύδουν τις εντυπώσεις που έχει ο κόσμος για την κοινωνική στέγαση. Μάλιστα, τα περισσότερα διαμερίσματα καταλήγουν στην κυριότητα των ενοίκων, γεγονός που αποδεικνύει και τη χαμηλή τους τιμή.

Ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια, οι τιμές των κατοικιών αυτών στη δευτερογενή αγορά έχουν εκτιναχθεί κατά 80%. Στις αρχές Μαρτίου, 54 τέτοια διαμερίσματα μεταβιβάστηκαν έναντι τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων. Η ζήτηση είναι υψηλή, διότι πρόκειται για χώρους μεγάλους, σε καλές τοποθεσίες και φθηνότερους από διαμερίσματα σε ουρανοξύστες ιδιωτών.

Ανησυχίες για το μέλλον της στέγασης

Παρότι πρόκειται για τη μειονότητα των πωλήσεων, αυτές οι πανάκριβες μεταβιβάσεις έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τις τιμές των κατοικιών, δεδομένου ότι αφορά μία από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου. Επίσης, ορισμένοι φοβούνται ότι η αξία των διαμερισμάτων τους θα πέσει, διότι πωλούνται με συμβόλαια 99 ετών και έπειτα πρέπει να επιστρέψουν στην κυβέρνηση.

Πέρυσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περαιτέρω επιδοτήσεις για την πρώτη κατοικία και για οικογένειες που θέλουν να αγοράσουν σπίτια στη δευτερογενή αγορά, αναγνωρίζοντας ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές για ορισμένους. Επιπλέον, το δεύτερο εξάμηνο πρόκειται να επιβληθεί πλαφόν αποδοχών για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές στη δευτερογενή αγορά, όπως αντίστοιχα ισχύει και για τα νεόδμητα.

Σύμφωνα με την αρμόδια αρχή στέγασης της Σιγκαπούρης, τα μέτρα που έχουν επιβληθεί από το 2021 επιβράδυναν την άνοδο των τιμών, οι οποίες θα συνεχίσουν να σταθεροποιούνται το επόμενο έτος.

Πώς προχωρά η διαδικασία

Η κυβέρνηση συνήθως προτείνει νέα έργα και στη συνέχεια διενεργεί διαγωνισμό για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, με τη ζήτηση συχνά να ξεπερνά την προσφορά. Όσοι έχουν επιτυχείς προσφορές μπορούν να επιλέξουν τον προσανατολισμό και το μέγεθος του διαμερίσματος στις προτεινόμενες τοποθεσίες.

Ανάλογα με τις αποδοχές τους, οι οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις για την αγορά πρώτης κατοικίας έχουν τη δυνατότητα επιδότησης έως και 60.000 δολαρίων, ενώ το κόστος ενός κρατικού διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων στη δυτική πλευρά της Σιγκαπούρης ανέρχεται περίπου στα 150.000 δολάρια.

Σημειώνεται πως στόχος της κυβέρνησης μέσω των κινήτρων κοινωνικής στέγασης είναι να ενθαρρύνει τη δημιουργία οικογενειών και την αφομοίωση μεταναστών, εξού και τα κριτήρια για την απόκτηση των διαμερισμάτων είναι πολύ αυστηρά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times

Διαβάστε επίσης:

Πολυτελή ακίνητα: Σε ποια πόλη θέλεις 1 εκατ. δολάρια για να αγοράσεις 16 τ.μ.

Ακίνητα: Tι σπίτι αγοράζουμε με 200.000 ευρώ

Μακρινό όνειρο η αγορά σπιτιού – Μισθοί 11 ετών για 60 τ.μ. στην Αθήνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News