Business & Finance Πέμπτη 30/05/2024, 16:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Τράβηξε φρένο η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο – Πτωτική αναθεώρηση

ΗΠΑ: Τράβηξε φρένο η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο – Πτωτική αναθεώρηση

Η οικονομία των ΗΠΑ σημείωσε ανάπτυξη το α’ τρίμηνο με βραδύτερο ρυθμό απ’ ότι είχε υπολογισθεί αρχικά, λόγω χαμηλότερων καταναλωτικών δαπανών.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, έναντι 1,6% που ανέφερε η προηγούμενη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών. Ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας – οι προσωπικές δαπάνες – αυξήθηκε κατά 2,0%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 2,5%.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την απώλεια δυναμικής κατά την έναρξη του 2024 μετά από συνεχείς ανοδικές εκπλήξεις το 2023. Τα υψηλά επιτόκια, οι φθίνουσες αποταμιεύσεις και η βραδύτερη αύξηση του εισοδήματος είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που επιβαρύνουν τα αμερικανικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν, καθώς οι δαπάνες για αγαθά -ιδίως για αυτοκίνητα- ήταν πολύ πιο ήπιες. Οι εξαγωγές και οι κρατικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν, ενώ οι επενδύσεις σε κατοικίες και οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε σύγκριση με την πρώτη εκτίμηση.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, το προτιμώμενο μέτρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ – ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών – αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,3% το πρώτο τρίμηνο, ελαφρώς χαμηλότερα από την αρχική πρόβλεψη. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός δείκτης προσωπικών δαπανών αυξήθηκε κατά 3,6%, έναντι 3,7% στην προηγούμενη εκτίμηση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνωμοσία εναντίον του δολαρίου – Μπορεί να χάσει το στέμμα του;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News