Business & Finance Παρασκευή 31/05/2024, 07:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα ήθελε απλά να ξεφύγει από τη φάρμα

Η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα ήθελε απλά να ξεφύγει από τη φάρμα

Η Diane Hendricks μεγάλωσε σε μια κτηνοτροφική φάρμα του Γουισκόνσιν, αλλά από τα 10 της κιόλας ονειρευόταν μια μεγάλη καριέρα στις επιχειρήσεις. Όταν κοιτούσε έξω από το παράθυρο σκεφτόταν: «Δεν θέλω να γίνω κτηνοτρόφος και δεν θέλω να παντρευτώ έναν κτηνοτρόφο». Αντ΄ αυτού, έβλεπε τον εαυτό της να φορά ένα μπλε κουστούμι, να έχει ένα ωραίο αυτοκίνητο και να είναι ανεξάρτητη, λέει.

Στα 77 της χρόνια σήμερα, διαθέτει περιουσία 20,9 δισ. δολαρίων –σχεδόν διπλάσια σε σχέση με πριν από δύο χρόνια- και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Forbes με τις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες της Αμερικής για έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

Η περιουσία της προέρχεται κυρίως από την εταιρεία οικοδομικών υλικών ABC Supply, την οποία η Hendricks έστησε μαζί με τον εκλιπόντα σύζυγό της το 1982. Σήμερα, η ίδια ελέγχει το 100% και κατέχει τη θέση της προέδρου.

Η ABC Supply, που μετρά πάνω από 900 καταστήματα, είχε τζίρο 20,4 δισ. δολαρίων πέρυσι.

Το όνειρο της καριέρας

Η Hendricks ήταν 17 ετών όταν έμεινε έγκυος και αναγκάστηκε να ολοκληρώσει την τελευταία τάξη του σχολείου από το σπίτι.

Τρία χρόνια μετά, πήρε διαζύγιο από τον σύζυγό της και μεγάλωσε μόνη της το παιδί της, κάνοντας διάφορες δουλειές, ενώ παράλληλα έχτιζε μια καριέρα στο real estate.  

«Τότε άρχισα πραγματικά να κοιτάζω την καριέρα μου, μία καριέρα την οποία πάντα ονειρευόμουν, δηλαδή στις επιχειρήσεις», έχει πει η Hendricks, σύμφωνα με το CNBC.

Όταν γνώρισε και παντρεύτηκε τον Ken Hendricks, έναν εργολάβο που έφτιαχνε στέγες σπιτιών, τη δεκαετία του 1970, ίδρυσαν μαζί την ABC Supply. Οι ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας τους άγγιξαν το 1 δισ. δολάρια για πρώτη φορά το 1998.

Βέβαια, η επιτυχία της Hendricks έχει υπάρξει κάποιες φορές αμφιλεγόμενη. Το 2016, την πρώτη χρονιά που η επιχειρηματίας βρέθηκε στην κορυφή της λίστας του Forbes με τις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες, η Milwaukee Journal Sentinel έγραψε ότι δεν είχε πληρώσει ούτε μια δεκάρα σε πολιτειακό φόρο εισοδήματος από το 2012 έως το 2014. Αυτό, πάντως, δεν είναι κατ΄ ανάγκη παράνομο.

Άλλωστε, η Hendricks έχει στηρίξει την τοπική κοινωνία. Στην πόλη με τους λιγότερους από 37.000 κατοίκους, όπου εδρεύει η εταιρεία της, έχει αγοράσει και ανακαινίσει πολλά από τα ιστορικά κτίρια και τις παλιές επιχειρήσεις, ξοδεύοντας εκατομμύρια δολάρια για να αναβιώσει εγκαταλελειμμένα κτίσματα και να φέρει δουλειές στην περιοχή.

Το 2017 άνοιξε ένα κέντρο κατάρτισης, όπου πραγματοποιεί εργαστήρια για μαθητές γυμνασίου και λυκείου πάνω σε τομείς όπως το coding και οι κατασκευές. Το πρόγραμμα στοχεύει να δείξει στους εφήβους την «αξία μιας δουλειάς», έχει πει. «Τα παιδιά σήμερα λένε: ‘Ουάου, αυτό κάνει ένας ηλεκτροσυγκολλητής;’ Μπορούν να πάνε σε  μια σχολή και να γίνουν ηλεκτροσυγκολλητές και να βγάζουν 50.000 δολάρια τον χρόνο. Αυτές είναι καλές δουλειές. Πραγματικά καλές δουλειές».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News