Business & Finance Πέμπτη 30/05/2024, 13:50 ΚΟΡΑΛΙΑ ΞΕΠΑΠΑΔΕΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Sam Altman: Γιατί είχε απολυθεί από την OpenAI ο «μπαμπάς» του ChatGPT

Sam Altman: Γιατί είχε απολυθεί από την OpenAI ο «μπαμπάς» του ChatGPT

Η Helen Toner, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου, Sam Altman, τον Νοέμβριο του 2023, έσπασε τη σιωπή της στο podcast “The Ted AI Show” που κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη, μιλώντας για τα γεγονότα μέσα στην εταιρεία που οδήγησαν στην απόλυση του Άλτμαν.

To χαρακτηριστικό παράδειγμα που έδωσε είναι το εξής: Όταν η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022, το διοικητικό συμβούλιο δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων και το έμαθε μέσω Twitter. Ανέφερε επίσης ότι ο Altman δεν ενημέρωσε το συμβούλιο ότι ήταν ιδιοκτήτης του start up fund της OpenAI.

Ο Altman επανήλθε στη θέση του CEO λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την απόλυσή του, ωστόσο, τα σχόλια της Toner δίνουν για πρώτη φορά μια πιο καθαρή εικόνα για την απόφαση αποπομπής του πέρυσι.

«Το διοικητικό συμβούλιο», όπως είπε η Toner στο podcast, «είναι ένα μη κερδοσκοπικό συμβούλιο που δημιουργήθηκε ρητά για να διασφαλίσει ότι η αποστολή της εταιρείας για το δημόσιο καλό είναι πρωταρχική, πάνω από τα κέρδη, τα συμφέροντα των επενδυτών και άλλα πράγματα».

«Παραποιούσε γεγονότα, έλεγε ευθέως ψέματα στο ΔΣ», λέει η Toner

Η εν λόγω αποκάλυψη ακολουθεί την πρόσφατη κριτική της Toner σε ένα άρθρο του Economist για τη διοίκηση της OpenAI, το οποίο έγραψαν μαζί με την Tasha McCauley, ένα άλλο πρώην μέλος του ΔΣ.

Για πρώτη φορά, η Toner μίλησε για τις συνθήκες που οδήγησαν στην ξαφνική απομάκρυνση του Altman από την εταιρεία, στην ίδρυση της οποίας συνέβαλε και ο ίδιος ως CEO το 2015, και την ταχεία επαναφορά του μετά από σημαντικές αντιδράσεις των εργαζομένων.

Μιλώντας στο “The Ted AI Show”, η Toner, σημερινή Διευθύντρια στρατηγικής στο Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενης Τεχνολογίας του Georgetown, κατηγόρησε τον Altman ότι παρεμπόδιζε τα καθήκοντα του διοικητικού συμβουλίου αποκρύπτοντας πληροφορίες, παραποιώντας γεγονότα και «λέγοντας ευθέως ψέματα» σε ορισμένες περιπτώσεις

Όπως ισχυρίστηκε ακόμα, ο Altman απέκρυψε από το διοικητικό συμβούλιο την ιδιοκτησιακή δομή της OpenAI: «Ο Sam δεν ενημέρωσε το συμβούλιο ότι ήταν ιδιοκτήτης του ταμείου εκκίνησης της OpenAI, παρά τους ισχυρισμούς του ότι ήταν ανεξάρτητο μέλος του συμβουλίου χωρίς οικονομικά συμφέροντα στην εταιρεία», είπε. Αυτές οι ενέργειες υπονόμευσαν σοβαρά την εμπιστοσύνη του διοικητικού συμβουλίου προς το πρόσωπό του, οδηγώντας σε σοβαρές συζητήσεις για την αποχώρησή του μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023.

Το πρώην μέλος του ΔΣ επέκρινε επίσης τους χειρισμούς του Altman σε θέματα ασφάλειας της AI, ισχυριζόμενη ότι συχνά παρείχε στο διοικητικό συμβούλιο ανακριβείς πληροφορίες, καθιστώντας δύσκολη την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων ασφαλείας. Όπως υποστήριξε, αυτή η έλλειψη διαφάνειας έθεσε σε κίνδυνο την ικανότητα του διοικητικού συμβουλίου να επιβλέπει τα πρωτόκολλα ασφαλείας της εταιρείας.

Παραμένουν ασαφείς οι λόγοι

Ο Bret Taylor, νυν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI και συνδιευθύνων σύμβουλος της Salesforce, ο οποίος επίσης εμφανίστηκε στο The Ted AI Show, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Toner συνεχίζει να αναδεικνύει αυτά τα ζητήματα, τονίζοντας ότι μια ανεξάρτητη εξέταση διαπίστωσε ότι η απόφαση του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου δεν επηρεάστηκε από ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του προϊόντος, τον ρυθμό ανάπτυξης, τα οικονομικά ή την επικοινωνία με τους stakeholders.

Οι λόγοι πίσω από την απότομη απομάκρυνση του Altman φαίνεται να παραμένουν ασαφείς, τροφοδοτώντας έντονες εικασίες στη Silicon Valley. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Sam Altman επανήλθε στο ΔΣ της OpenAΙ από μια προσωρινή ομάδα, στην οποία συμμετείχε ο οικονομολόγος Larry Summers, ο συνιδρυτής της OpenAI, Greg Brockman, και ο διευθύνων σύμβουλος της Instacart, Fidji Simo.

Σημειώνεται ότι σε ανεξάρτητη έρευνα της νομικής εταιρείας WilmerHale, διαπιστώθηκε ότι η από κοινού απόφαση της Toner και των υπολοίπων στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της OpenAI για απόλυση του Altman, οφειλόταν στη διακοπή της σχέσης και στην απώλεια εμπιστοσύνης μεταξύ αυτού και του προηγούμενου ΔΣ. Η WilmerHale διαπίστωσε επίσης ότι το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI είχε απολύσει τον Altman «απρόσμενα» και χωρίς να του δώσει την ευκαιρία να αντιδράσει στις ανησυχίες.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις της Helen Toner έρχονται να προστεθούν στις συνεχιζόμενες διαμάχες γύρω από την OpenAI, την εταιρεία που ουσιαστικά πυροδότησε τη σύγχρονη επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόσφατα, πολλοί ερευνητές ασφαλείας εγκατέλειψαν την εταιρεία, επικρίνοντας δημόσια την ηγεσία της OpenAI. Η εταιρεία αντιμετώπισε επίσης αντιδράσεις μετά την απόσυρση συμφωνιών μη απομάκρυνσης για αποχωρούντες υπαλλήλους, μετά από έρευνα του Vox. Η OpenAI αναγκάστηκε επίσης να δώσει εξηγήσεις μετά την κατηγορία της ηθοποιού Scarlett Johansson για μη εξουσιοδοτημένη χρήση της φωνής της για το ChatGPT.

Διαβάστε επίσης: 

H νέα εκδοχή του ChatGPT κάνει μαθήματα μαθηματικών και φλερτάρει

Demis Hassabis – Mustafa Suleyman: Από παλιοί φίλοι, «μονομάχοι» της τεχνητής νοημοσύνης

Νέο μέτωπο για την OpenAI – Έκλεψε τη φωνή της Scarlett Johansson;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News