Business & Finance Τετάρτη 29/05/2024, 17:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kazaks: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μπεί στον «αυτόματο» για τα επιτόκια

Kazaks: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μπεί στον «αυτόματο» για τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να μπει στον «αυτόματο πιλότο» για τις μειώσεις επιτοκίων μετά την αναμενόμενη πρώτη κίνηση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Martins Kazaks.

Συνεχίζουμε να εξαρτώμαστε από τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία, δήλωσε ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης την Τετάρτη σε παρουσίαση σε συνέδριο του MNI Connect. «Να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας με σταθερότητα. Μισθοί-παραγωγικότητα-περιθώρια κέρδους είναι στοιχεία που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά».

Καθώς το τελευταίο στάδιο της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% αποδεικνύεται δύσκολο, οι αξιωματούχοι θέλουν να προχωρήσουν με προσοχή στη νομισματική χαλάρωση. Τα στοιχεία για την αύξηση των τιμών καταναλωτή που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή αναμένεται να δείξουν άνοδο για τον Μάιο. Οι επενδυτές προβλέπουν δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, με μία στις τρεις πιθανότητες για τρίτη.

«Είμαι σύμφωνος με την τρέχουσα εκτίμηση της αγοράς – τουλάχιστον πριν από τις νέες οικονομικές προβλέψεις», δήλωσε ο Kazaks στο Bloomberg αργότερα την Τετάρτη στη Ρίγα, αναφερόμενος στις τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ. «Όλες οι συνεδριάσεις εξαρτώνται από τα δεδομένα», δήλωσε και αυτός.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Μειώθηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

UBS: Τι σημαίνει η μείωση επιτοκίων για τις αγορές – Πώς να επενδύσετε

ΕΚΤ: Όλα δείχνουν πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News