Business & Finance Τετάρτη 29/05/2024, 15:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 2,8% – Πρόκληση για την ΕΚΤ

Γερμανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 2,8% – Πρόκληση για την ΕΚΤ

Επιτάχυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, για δεύτερο συνεχή μήνα, υπονομεύοντας την πρόθεση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,8% τον Μάιο σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, καταγράφοντας αύξηση από το 2,4% του Απριλίου και πάνω από την εκτίμηση των οικονομολόγων που ανέμεναν 2,7%.

Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιδράσεις βάσης που σχετίζονται με την καθιέρωση ενός φθηνού εισιτηρίου δημόσιας συγκοινωνίας, το οποίο πίεσε τις τιμές προς τα κάτω πριν από 12 μήνες.

Τα στοιχεία αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα για μια σειρά από μετρήσεις του πληθωρισμού από τις κορυφαίες οικονομίες της Ευρωζώνης, με αποκορύφωμα τα στοιχεία για το σύνολο της περιοχής την Παρασκευή από τη Eurostat. Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν επίσης μικρή επιτάχυνση, στο 2,5% από 2,4%. Ο δομικός πληθωρισμός – ο οποίος εξαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια και έχει επιβραδυνθεί από τον Ιούλιο – αναμένεται να παραμείνει σταθερός.

Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας είναι απίθανο να αποτρέψουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ από το να μειώσουν το κόστος δανεισμού στις 6 Ιουνίου για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν τον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης προκειμένου να τιθασεύσουν την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών. Μπορεί όμως να κάνουν τους αξιωματούχους της ΕΚΤ πιο διστακτικούς σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις.

«Γεράκια» όπως το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel και ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel προειδοποίησαν πρόσφατα για τον κίνδυνο μιας πολύ γρήγορης χαλάρωσης και με διαδοχικά βήματα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Αλλά ο Γάλλος Francois Villeroy de Gahau δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να αποκλείσει ένα τέτοιο σενάριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σύσταση ΔΝΤ προς Γερμανία: Πρέπει να χαλαρώσει το φρένο χρέους

Γερμανία: Στασιμότητα του επιχειρηματικού κλίματος δείχνει ο δείκτης του Ifo

Κίνδυνος αποβιομηχάνισης στη Γερμανία; Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News