Business & Finance Τετάρτη 29/05/2024, 14:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τεράστια ευθύνη»: Μια βρετανική επιχείρηση 500 ετών στα χέρια Τσέχου δισεκατομμυριούχου

«Τεράστια ευθύνη»: Μια βρετανική επιχείρηση 500 ετών στα χέρια Τσέχου δισεκατομμυριούχου

Σε ξένα χέρια περιέρχεται το βρετανικό ταχυδρομείο, μία από τις παλαιότερες και πιο εμβληματικές επιχειρήσεις της χώρας, η οποία όμως επί τουλάχιστον μία δεκαετία εμφανίζει συνεχώς ζημίες. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Royal Mail αποδέχθηκε την πρόταση εξαγοράς έναντι 3,57 δισ. βρετανικών λιρών από τον όμιλο EP Group του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Daniel Kretinsky, ο οποίος αναγνώρισε πως πρόκειται για «τεράστια ευθύνη» προς τους εργαζομένους και τους πολίτες.

Άλλωστε, η συμφωνία για την εξαγορά της πολύπαθης επιχείρησης, η οποία μετρά ιστορία πέντε αιώνων, επηρεάζει χιλιάδες εργαζόμενους και προκαλεί έντονη ανησυχία για το μέλλον των υποδομών της και των υπηρεσιών που προσφέρει.

«Τεράστια ευθύνη»: Μια βρετανική επιχείρηση 500 ετών στα χέρια Τσέχου δισεκατομμυριούχου-1
O Daniel Křetínsky, φωτ. Reuters

Η EP Group έχει πάρει θέση για ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες. Μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν να παραδίδονται γράμματα έξι μέρες την εβδομάδα σε ολόκληρη τη χώρα με την ίδια χρέωση. « Ο όμιλος EP τρέφει τον ύψιστο σεβασμό για την ιστορία και την παράδοση της Royal Mail και ξέρω ότι η απόκτηση της επιχείρησης θα συνοδεύεται από τεράστια ευθύνη – όχι μόνο για τους εργαζομένους, αλλά και στους πολίτες, οι οποίοι βασίζονται στις υπηρεσίες της κάθε μέρα», σχολίασε σχετικά ο Kretinsky.

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο IDS, υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκεται η Royal Mail, ο Kretinsky δήλωσε ότι έχει τη δυνατότητα «να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ταχυδρομικούς ομίλους στην Ευρώπη». Ωστόσο, τόνισε, η «αγορά του εξελίσσεται γρήγορα» και πρέπει να εκσυγχρονιστεί, ώστε να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό. Σημειώνεται ότι η εταιρεία private equity του Kretinsky, η Vesa Equity Investment, είναι ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος του IDS με μερίδιο 27,6%.

Ενα ευαίσθητο ζήτημα

Η συμφωνία έκλεισε μετά από μια μακρά περίοδο δυσκολιών. Η ζήτηση για τις υπηρεσίες της Royal Mail, η οποία ιδιωτικοποιήθηκε το 2013, έπεσε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Για το φορολογικό έτος που τελείωσε τον Μάρτιο, η εταιρεία κατέγραψε ζημίες 348 εκατ. λιρών, ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι (-419 εκατ. στερλίνες).

«Τεράστια ευθύνη»: Μια βρετανική επιχείρηση 500 ετών στα χέρια Τσέχου δισεκατομμυριούχου-2
φωτ. Reuters

Παρότι αποτελεί «βαρίδι» για το βρετανικό επιχειρείν, οι δημόσιες αρχές εξέφρασαν προβληματισμούς για τη μεταβίβαση. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν μερικές ημέρες, ο Jonathan Reynolds, σκιώδης υπουργός Επιχειρήσεων, επεσήμανε στον κ. Kretinsky τον ιστορικό και κρίσιμο ρόλο της Royal Mail στη ζωή και την οικονομία της χώρας, απαριθμώντας τις υπηρεσίες που θα πρέπει προσφέρονται στο νέο σχήμα της εταιρείας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Jeremy Hunt, είχε προειδοποιήσει ότι κάθε προσφορά για την εξαγορά της θα περάσει κανονικά από έρευνα για την εθνική ασφάλεια. 

«Ορισμένες από τις δεσμεύσεις που έγιναν (από τον όμιλο EP Group) είναι ευπρόσδεκτες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι του ταχυδρομείου σε ολόκληρη τη χώρα έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στη διοίκηση της Royal Mail και η υπηρεσία κακολογήθηκε συνειδητά», σχολίασε ο Dave Ward, γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων επικοινωνιών της Βρετανίας.

Σημειώνεται ότι η εξαγορά γίνεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή για τη χώρα λόγω των επικείμενων εκλογών στις 4 Ιουλίου. Εξού και ο έλεγχος της εξαγοράς είναι πολύ πιθανό να γίνει από τη νέα κυβέρνηση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Οι κάλπες στήνονται πάνω στην οικονομία

ΔΝΤ: Καμπανάκι για το βρετανικό χρέος – Όχι σε νέα μείωση φορολογίας

Πώς οι δίσκοι βινυλίου μπήκαν ξανά στο καλάθι του πληθωρισμού – Μετά από 32 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News