Business & Finance Τετάρτη 29/05/2024, 13:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διακοπές για πολύ λίγους – Αυτός ο προορισμός θέλει να κλέψει το «στέμμα» από τις Μαλδίβες

Διακοπές για πολύ λίγους – Αυτός ο προορισμός θέλει να κλέψει το «στέμμα» από τις Μαλδίβες

Μπορεί να έχουν για γείτονα τις Μαλδίβες, αλλά οι Σεϋχέλλες εφαρμόζουν ένα σχέδιο για να γίνουν ο πιο πολυτελής και αποκλειστικός τουριστικός προορισμός του Ινδικού Ωκεανού.  

Το αρχιπέλαγος με τα 115 νησιά, κοντά στην ανατολική ακτή της Αφρικής, συνδέεται με απευθείας πτήσεις με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Παρόλα αυτά, θεωρείται ένας πολύ μακρινός προορισμός που απευθύνεται στους πιο εύπορους ταξιδιώτες του κόσμου, αφού απέχει 13.600 χιλιόμετρα από τη Νέα Υόρκη και 8.160 χιλιόμετρα από το Λονδίνο.

Τους τουρίστες που θα φτάσουν ως εκεί περιμένουν resorts σε ιδιωτικά νησιά, παραλίες με λευκή αμμουδιά, καταδύσεις και παράξενοι σχηματισμοί από βράχια.  

Για τις Σεϋχέλλες, ο τουρισμός είναι ήδη η μεγαλύτερη πηγή θέσεων εργασίας και  συναλλάγματος. Όμως η κυβέρνηση εστιάζει σε λιγότερους τουρίστες που ξοδεύουν περισσότερα και στοχεύει να αυξήσει και τους δύο αυτούς δείκτες με βιώσιμο τρόπο.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Waldorf Astoria Seychelles Platte Island (@waldorfastoriaplatteisland)

Όπως είπε στο Bloomberg ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Τουρισμού, Sylvestre Radegonde, θα ήθελε  η χώρα του να υποδέχεται έως 450.000 με 500.000 τουρίστες ετησίως σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το 2023, οι Σεϋχέλλες είχαν 350.879 ξένες αφίξεις, 6% περισσότερες από το 2022.

Ο τρόπος με τον οποίο η χώρα βλέπει το τουριστικό της μέλλον αποτυπώνεται στη μορφή που παίρνει ο ξενοδοχειακός της κλάδος. Η κυβέρνηση έβαλε στον πάγο όλες τις άδειες για νέα ξενοδοχεία και τα λιγοστά που παίρνουν το πράσινο φως εστιάζουν στο ultra-high-end κομμάτι της αγοράς.

Όπως το Waldorf Astoria Seychelles Platte Island που μόλις άνοιξε, και το οποίο κόστισε πάνω από 200 εκατ. δολάρια. Το ξενοδοχείο είναι προσβάσιμο μόνο μέσω ιδιωτικού αεροπλάνου. Από τις 50 βίλες, που βρίσκονται πάνω στη θάλασσα και εξυπηρετούνται από προσωπικό μπάτλερ, οι επισκέπτες μπορούν να δουν φάλαινες στο βάθος. Πολλές από τις βίλες έχουν τεράστιες τζαμαρίες αντί για τοίχους, που ανοίγουν δίνοντας πρόσβαση σε ιδιωτικές πισίνες και εξωτερικά ντους.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Waldorf Astoria Seychelles Platte Island (@waldorfastoriaplatteisland)

Έως το τέλος του έτους, η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton θα ανοίξει το έκτο της resort Cheval Blanc, στις Σεϋχέλλες. Οι 52 βίλες του, με θέα στη ζούγκλα ή την θάλασσα, θα έχουν πρόσβαση σε έναν προσομοιωτή σερφ και ένα σπα της Guerlain, μεταξύ άλλων.

«Στις Σεϋχέλλες, στοχεύουμε στην ποιότητα έναντι της ποσότητας. Αυτή είναι η πολιτική που έχουμε υιοθετήσει», είπε στο Bloomberg ο Radegonde.

Τα νέα αυτά resorts έρχονται να προστεθούν στα δύο Four Seasons και τα ξενοδοχεία Kempinski, Six Senses και Raffles που ήδη λειτουργούν στη χώρα. Σε πολλά από αυτά, οι τιμές ήδη ξεπερνούν τα 1.700 δολάρια την βραδιά, αλλά η έλευση των ξένων ξενοδοχείων ανεβάζει τον μέσο όρο ακόμα υψηλότερα. Στο νέο Waldorf Astoria, οι τιμές ξεκινούν από τα 2.200 δολάρια τη  βραδιά. Στο Cheval Blanc θα είναι περίπου 3.000 δολάρια.

«Αυτά τα νέα ξενοδοχεία θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να προσελκύουμε επισκέπτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Δεν μπορούν όλοι να έρθουν στις Σεϋχέλλες. Πρέπει να αξίζει σε κάποιον», λέει ο Radegonde.

Εστιάζοντας στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, οι Σεϋχέλλες κινούνται στη λογική άλλων δημοφιλών προορισμών, από τη Χαβάη έως τα ισπανικά νησιά.

Όμως, ο Radegonde επιμένει ότι η έλευση των υπερ-πολυτελών resorts δεν βάζει σε δεύτερη μοίρα τις πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις, που αυτή τη στιγμή αποτελούν την πλειοψηφία των ξενοδοχείων στις Σεϋχέλλες. Το σχέδιο είναι να βοηθηθούν αυτές οι ντόπιες επιχειρήσεις να ανεβάσουν το επίπεδό τους και να ενισχύσουν τα έσοδά τους, λέει.

Και ένας βασικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της προώθησης μιας πολιτιστικής εμπειρίας, με μαθήματα μαγειρικής και χορού, επισκέψεις σε αγορές με ντόπιες δημιουργίες και εργαστήρια που υπογραμμίζουν τις καλλιτεχνικές παραδόσεις των νησιών.

«Οι άνθρωποι ταξιδεύουν στις Σεϋχέλλες λόγω του περιβάλλοντος, της καθαριότητας, του πολιτισμού. Όμως ακόμα και σήμερα, μπορείς να βρεθείς μόνος σου σε μια παραλία, στο κεντρικό νησί», λέει ο Radegonde.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς το Άμπου Ντάμπι πουλά την fake Σαντορίνη πιο ακριβά από την αληθινή

Πώς ξοδεύουν οι τουρίστες: Ασκήσεις ισορροπίας με την ακρίβεια

Τα τρία καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου – Αυτά ψήφισαν οι ταξιδιώτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News