Business & Finance Τετάρτη 29/05/2024, 12:59
EUROSTAT

Λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη – Ανεβαίνουν οι ρυθμοί

Λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη – Ανεβαίνουν οι ρυθμοί

Μόλις το 4% των ελληνικών επιχειρήσεων με τουλάχιστον 10 εργαζομένους χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι η χρήση της AI είναι αρκετά χαμηλή στις επιχειρήσεις ολόκληρης της Ευρώπης.

Ειδικότερα, τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που έκαναν χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πέρυσι ήταν στη Δανία (15,2%), στη Φινλανδία (15,1%) και στο Λουξεμβούργο (14,1%). Απεναντίας, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (1,5%), τη Βουλγαρία (3,6%), την Πολωνία και την Ουγγαρία (αμφότερες 3,7%). 

Στην Ευρωζώνη, κατά μέσο όρο λιγότερο από μία στις δέκα επιχειρήσεις (8,8%) με πάνω από δέκα υπαλλήλους χρησιμοποίησε το 2023 τεχνητή νοημοσύνη για τις καθημερινές της λειτουργίες. Σε ολόκληρη την Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι ακόμη χαμηλότερος στο 8%.

Λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη – Ανεβαίνουν οι ρυθμοί-1

Στην Ελλάδα βέβαια, ο ρυθμός υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης πολύ υψηλός. Ενδεικτικά, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων της Eurostat, μόλις το 2,6% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούσε τέτοια εργαλεία το 2021. Στην Ευρωζώνη, το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 8,4% το 2021.

Τι είδους εργαλεία χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πράγματι εκμεταλλεύτηκαν την τεχνητή νοημοσύνη αξιοποίησαν κατά κύριο λόγο τα διαθέσιμα εργαλεία εργαλεία για την αυτοματοποίηση διάφορων λειτουργιών ή ως βοήθεια στη λήψη αποφάσεων (στο 3% των επιχειρήσεων της Ε.Ε.). Λιγότερες εταιρείες (2,9% του συνόλου) αξιοποίησαν τις τεχνολογικές λύσεις για ανάλυση γραπτού λόγου (text mining) και για μηχανική μάθηση (machine learning, 2,6%).

Λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη – Ανεβαίνουν οι ρυθμοί-2

Επίσης, ορισμένες χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για αναγνώριση ομιλίας (speech recognition, 2,5%), αναγνώριση αντικειμένων ή ατόμων βάσει εικόνων (image recognition, image processing 2,2%), παραγωγή γραπτού ή προφορικού λόγου (2,1%) ή για αυτόνομα ρομπότ, οχήματα και drones (0,9%).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

H Google αλλάζει τον αλγόριθμο – Ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ΕΕ πρέπει να ανοίξει το βήμα της

Νομπελίστας προειδοποιεί: Η τεχνητή νοημοσύνη οδεύει προς φούσκα σαν του Bitcoin

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News