Business & Finance Τετάρτη 29/05/2024, 10:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νομπελίστας προειδοποιεί: Η τεχνητή νοημοσύνη οδεύει προς φούσκα σαν του Bitcoin

Νομπελίστας προειδοποιεί: Η τεχνητή νοημοσύνη οδεύει προς φούσκα σαν του Bitcoin

Ο ενθουσιασμός με την τεχνητή νοημοσύνη κινδυνεύει να επαναλάβει τα λάθη της φούσκας του Bitcoin πριν από δύο χρόνια, προειδοποίησε ο καθηγητής οικονομικών και νομπελίστας Paul Romer.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει υπερβολικά μεγάλη αισιοδοξία για τη μελλοντική τροχιά της τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο Romer στην τηλεόραση του Bloomberg. «Όταν οι άνθρωποι προβλέπουν ότι αυτή η τροχιά θα συνεχιστεί στο μέλλον, νομίζω ότι κινδυνεύουν να κάνουν ένα πολύ σοβαρό λάθος».

Η OpenAI προκάλεσε ένα κύμα ενθουσιασμού για την τεχνητή νοημοσύνη όταν κυκλοφόρησε το εξαιρετικά δημοφιλές ChatGPT στα τέλη του 2022. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε τεράστιες επενδύσεις στην υπολογιστική ισχύ και στο cloud από τεχνολογικούς γίγαντες,  από την αμερικανική Microsoft έως την κινεζική Alibaba. Ως αποτέλεσμα, η Nvidia έγινε επιχείρηση αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, καθώς οι ημιαγωγοί της είναι πιο αποτελεσματικοί στην εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, ο Romer προειδοποιεί ότι είναι επικίνδυνο να περιμένει κανείς ότι ο σημερινός ρυθμός βελτίωσης των υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχιστεί επ’ αόριστον.

«Εχουμε ωφεληθεί από το scale up των υπολογιστών και την τροφοδότησή τους με πολλά δεδομένα», εξήγησε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Το scale up της υπολογιστικής ισχύος είναι αρκετά εύκολο. Είναι απλώς περισσότερες μηχανές, περισσότερα τσιπ. Αλλά αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι ότι δεν θα έχουμε αρκετά δεδομένα».

Ο Romer θεωρεί ότι το παράδειγμα των αυτοοδηγούμενων οχημάτων είναι χαρακτηριστικό αυτών για τα οποία προειδοποιεί. Εταιρείες όπως η Tesla υπόσχονται πλήρως αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα εδώ και χρόνια, αλλά τα συστήματα αυτοματοποίησής τους συνεχίζουν να μαστίζονται από ζητήματα αξιοπιστίας και απρόοπτα σενάρια, που εμποδίζουν την υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης.

Σε δύο χρόνια, οι άνθρωποι πιθανότατα θα κοιτάξουν πίσω στην παρούσα στιγμή και θα πουν ότι «ήταν πραγματικά μια φούσκα, υπερεκτιμήσαμε το πού πήγαινε», κατέληξε ο Romer.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κόλλα στην πίτσα και οι βιταμίνες της πέτρας – «Πυρά» κατά της Google για τα λάθη των AI Overviews

Το μέλλον σύμφωνα με τον Elon Musk – Θα δουλεύουμε μόνο για χόμπι

H νέα εκδοχή του ChatGPT κάνει μαθήματα μαθηματικών και φλερτάρει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News