Business & Finance Τρίτη 28/05/2024, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ζητά από την ΕΕ να σταματήσει το 20% των ροών φ.α. από την Ρωσία

Γερμανία: Ζητά από την ΕΕ να σταματήσει το 20% των ροών φ.α. από την Ρωσία

Η Γερμανία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για να περιορίσει το τελευταίο 20% των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας που εξακολουθούν να έρχονται στις ακτές του ΕΕ, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

Η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης, μαζί με την Τσεχική Δημοκρατία, ζητούν από την ΕΕ να συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου για να εντοπίσει τρόπους σταδιακής κατάργησης των υπόλοιπων προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου – συμπεριλαμβανομένου υγροποιημένου φυσικού αερίου — καθώς και πετρελαίου και πυρηνικού υλικού από τηνΡωσία, σύμφωνα με επιστολή που είδε το Bloomberg.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη για να κάνουν απολογισμό του λεγόμενου σχεδίου REPowerEU που τέθηκε σε εφαρμογή μετά την εισβολή στην Ουκρανία για τη μείωση της εξάρτησης από τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Μόσχα.

«Για χάρη της ενεργειακής μας κυριαρχίας και ασφάλειας, πρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε συστηματικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου, πετρελαίου, καθώς και ραδιενεργού υλικού από τη Ρωσία», αναφέρει επιστολή από τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και τον υπουργό Εμπορίου της Τσεχίας Γιόζεφ Σικέλα προς τον υπουργό Ενέργειας του Βελγίου, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της Ε.Ε.

Ενώ η ΕΕ κατάφερε να μειώσει τις εισαγωγές ενέργειας από την Ρωσία, που ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος προμηθευτής της, κατά 80% μετά την επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν, πολλές χώρες της ένωσης εξακολουθούν να εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο καθώς και από ραδιενεργό υλικό για την καύση πυρηνικών σταθμών. Με τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο, οι εισαγωγές LNG από τη Μόσχα αυξήθηκαν σε περίπου 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023 από λιγότερα από 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πριν από την επίθεση, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

 

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ υιοθέτησε μέτρα που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να απαγορεύσουν αποτελεσματικά τις ρωσικές αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου χωρίς νέες ενεργειακές κυρώσεις. Ωστόσο, οι χώρες λένε ότι δεν μπορούν να ενεργήσουν μονομερώς γιατί αυτό απλώς θα μετατόπιζε τις προμήθειες σε άλλα μέρη της ένωσης. Οποιαδήποτε μέτρα θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια.

Η Ισπανία, η οποία έχει δει τις παραδόσεις ρωσικού LNG να διπλασιάζονται από την εισβολή στην Ουκρανία, είναι μία από αυτές που ζητούν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει περισσότερες οδηγίες για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μέτρο. Η Φινλανδία είναι μια από τις λίγες χώρες που θα χρησιμοποιήσει την απαγόρευση παρόλο που οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου της είναι σχεδόν μηδενικές.

Η ΕΕ πρότεινε επίσης τη στόχευση πολλών έργων LNG και την απαγόρευση της μεταφόρτωσης ρωσικού LNG από την ΕΕ σε τρίτες χώρες προκειμένου να αποτρέψει τη Μόσχα από το να αυξήσει τα έσοδα από τα καύσιμα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News