Business & Finance Τετάρτη 29/05/2024, 07:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παντρεμένοι με παιδιά; Όχι για τους Millennials που χαίρονται να ζουν μόνοι

Παντρεμένοι με παιδιά; Όχι για τους Millennials που χαίρονται να ζουν μόνοι

Το αμερικανικό όνειρο των 30άρηδων έμοιαζε κάπως έτσι: Είσαι παντρεμένος, έχεις δύο ή τρία παιδιά και έχεις το πρώτο σου σπίτι, με λευκό φράχτη κατά προτίμηση. Αλλά και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, το να είχε «νοικοκυρευτεί» κάποιος γύρω στα 30 ήταν ένας από τους στόχους για να θεωρείται επιτυχημένος.

Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Οι Millennials παντρεύονται αργότερα, ή δεν παντρεύονται καθόλου. Κάνουν παιδιά αργότερα ή καθόλου. Και ξεχνούν την ιδιοκτησία ενός σπιτιού με κήπο.

Μπορεί κανείς να πει πως πρόκειται για την καθιέρωση ενός ορόσημου για τη γενιά αυτή: Να εγκαταλείπουν τους συγκατοίκους, να μετακομίζουν από το οικογενειακό σπίτι και να καταλήγουν να ζουν μόνοι τους.

Θυσία που αξίζει τον κόπο;

Στην προηγούμενη χιλιετία ο γάμος θεωρείτο δείκτης ενηλικίωσης. Τώρα οι νεότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι ενήλικοι αν έχουν κατακτήσει άλλα επιτεύγματα, και μερικές φορές το να ζουν μόνοι τους είναι ένα από αυτά.

Το να ζει κανείς μόνος, σημαίνει ότι μπορεί να το αντέξει οικονομικά, και αυτό είναι κάτι για το οποίο νιώθει υπερήφανος.

Μπορεί το να συγκατοικήσουν με κάποιον σύντροφο ή φίλο να το θεωρούν ως πλεονέκτημα που έχει να κάνει με το να μοιράζονται τα έξοδα των λογαριασμών, ωστόσο εάν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα έξοδα, προτιμούν τη «σόλο» διαβίωση.

Το παράδειγμα της Munday

Η 29χρονη Jess Munday από το Σαν Φρανσίσκο ζει μόνη. Εργάζεται στο μάρκετινγκ στον τεχνολογικό τομέα και οι απολαβές της, της δίνουν την άνεση να το κάνει. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έζησε μερικούς μήνες με τους γονείς της και εξοικονόμησε έτσι κάποια χρήματα. Στη συνέχεια όταν έπεσαν κάπως τα ενοίκια μετακόμισε σε διαμέρισμα μόνη της.

«Γνωρίζω ακόμη και ανθρώπους που είναι πολύ μεγαλύτεροι από εμένα που ζουν με συγκάτοικους στο Σαν Φρανσίσκο», δήλωσε. «Εγώ ευτυχώς είμαι σε μια οικονομική κατάσταση που δεν χρειάζεται να το κάνω αυτό», πρόσθεσε.

Η Munday παραδέχεται ότι αν χάσει τη δουλειά της, πιθανότατα θα πρέπει να επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι ή να βρει συγκάτοικο, αλλά προς το παρόν, όπως δηλώνει «αξίζει το ρίσκο», καθώς ορίζει τον χώρο και τον χρόνο της όπως εκείνη επιθυμεί.

Ο «φόρος» των εργένηδων

Βασικό κίνητρο για τους millennials είναι η ιδιωτικότητα και η ησυχία. Ωστόσο, για παράδειγμα, το να αγοράζει κανείς τρόφιμα για ένα άτομο δεν είναι οικονομική λύση αφού η ποσότητα μπορεί να μην καταναλώνεται από ένα άτομο και να υπάρχει σπατάλη.

«Είναι πραγματικά προνόμιο να ζεις μόνος σου, τώρα έχει γίνει πολυτέλεια», δηλώνουν.

Ο ρόλος του πτυχίου

Μια ανάλυση των δεδομένων αμερικανικής έρευνας που δημοσιεύθηκε πέρυσι, διαπίστωσε ότι οι millennials χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση είχαν τις μισές πιθανότητες να έχουν ιδιόκτητη κατοικία στα 30 τους χρόνια, όπως είχαν οι baby boomers χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην ίδια ηλικία.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 38% των millennials με πανεπιστημιακή εκπαίδευση κατείχαν σπίτι στα 30, λιγότερο από το 54% των boomers με πανεπιστημιακή εκπαίδευση που κατείχαν σπίτι σε αυτή την ηλικία.

Ο Tomasz Piskorski, καθηγητής ακινήτων στο Columbia Business School, δήλωσε ότι έχει γίνει πιο δύσκολο να αγοράσει κανείς σπίτι λόγω των αυξήσεων στις τιμές των κατοικιών και των επιτοκίων μετά το 2022.

«Για τη γενιά της χιλιετίας, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να καλύψουν το κενό στην ιδιοκτησία σπιτιού», δήλωσε ο Piskorski.

Η εξέλιξη της μοναχικής διαβίωσης 

Για όσους είναι σε θέση να αγοράσουν, η απόκτηση ενός ακινήτου είναι ένα κομβικό γεγονός στη ζωή τους και μπορεί να προσφέρει παρηγοριά εν μέσω της αβεβαιότητας άλλων παραδοσιακών οροσήμων.

Όπως δηλώνουν όσοι έχουν παρόμοια εμπειρία, το να ζεις μόνος ή μόνη σου δημιουργεί την ανάγκη να συνδεθείς με ανθρώπους στην πραγματική ζωή. Και έτσι κατά κάποιο τρόπο αναγκάζουν τον εαυτό τους να κάνουν πράγματα για να συνδεθούν με ανθρώπους, να πηγαίνουν σε δραστηριότητες και σε συναντήσεις με φίλους.

Όπως φαίνεται, το να ζει κανείς μόνος αξίζει τον κόπο για πολλούς millennials, παρά τις προκλήσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το business insider

Διαβάστε επίσης:

Deloitte: Πιστοί στις αξίες τους Gen Z και Millennial σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο

Και όμως, οι millennials δεν θέλουν προαγωγές – Τι συμβαίνει;

Έρευνα: Οι νέοι ανησυχούν για το κόστος ζωής και ζουν από μισθό σε μισθό 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News