Business & Finance Τρίτη 28/05/2024, 07:27 ΚΟΡΑΛΙΑ ΞΕΠΑΠΑΔΕΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόλλα στην πίτσα και οι βιταμίνες της πέτρας – «Πυρά» κατά της Google για τα λάθη των AI Overviews

Κόλλα στην πίτσα και οι βιταμίνες της πέτρας – «Πυρά» κατά της Google για τα λάθη των AI Overviews

Τόσο η Google όσο και η OpenAI πραγματοποίησαν στα μέσα Μαΐου μεγάλες εκδηλώσεις με επίκεντρο τα επιτεύγματα και τα προσεχή σχέδιά τους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Google, συγκεκριμένα, μίλησε –μεταξύ άλλων– και για το μέλλον της αναζήτησης στην εποχή του Gemini, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι τα ‘AI Overviews’η δυνατότητα ερώτησης/απάντησης απευθείας μέσα από την μπάρα του Google Search με φυσικό τρόπο – θα γίνουν διαθέσιμα σε περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο χρήστες μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σύντομα, μάλιστα, τα AI Overviews θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που περιλαμβάνουν και βίντεο.

Κι ενώ έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από το «ντεμπούτο» των ‘AI Overviews’ στην αναζήτηση της Google, η δημόσια κριτική κατά της εταιρείας φαίνεται να αυξήθηκε, καθώς τα ερωτήματα των χρηστών έπαιρναν μη λογικές απαντήσεις και ανακριβή αποτελέσματα μέσα από το εργαλείο Τεχνητής νοημοσύνης – χωρίς να υπάρχει τρόπος για τους χρήστες να την απενεργοποιήσουν.

Το ‘AI Overviews’ εμφανίζει μια γρήγορη σύνοψη των απαντήσεων σε ερωτήσεις αναζήτησης στην κορυφή τoυ Google Search. Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης αναζητήσει τον καλύτερο τρόπο καθαρισμού για δερμάτινες μπότες, η σελίδα αποτελεσμάτων μπορεί να εμφανίσει στην κορυφή μια επισκόπηση με μια διαδικασία καθαρισμού πολλών βημάτων, αντλώντας πληροφορίες που έχει συνθέσει από όλο το διαδίκτυο.

Ωστόσο, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκαν πολλά στιγμιότυπα οθόνης που δείχνουν το εργαλείο AI να δίνει λανθασμένες και αμφιλεγόμενες απαντήσεις.

Σημειώνεται ότι η Google, η Microsoft, η OpenAI και άλλες εταιρείες, βρίσκονται αυτόν τον καιρό στο τιμόνι μιας ανταγωνιστικής «κούρσας» στον τομέα της «Γενητικής ΑΙ» (Generative AI), καθώς εταιρείες σε κάθε βιομηχανία – όχι μόνο την τεχνολογική – σπεύδουν να προσθέσουν AI chatbots και agents προκειμένου να μην μείνουν πίσω από τους ανταγωνιστές. Σύμφωνα με το CNBC, η αγορά προβλέπεται να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα μέσα σε μια δεκαετία.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα εξόφθαλμων λαθών που έκαναν τα ‘AI Overviews’ της Google, σύμφωνα με screenshots που μοιράστηκαν χρήστες των social media.

Όταν ρωτήθηκε πόσους μουσουλμάνους προέδρους είχαν οι ΗΠΑ, το AI Overviews απάντησε πως: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν έναν Μουσουλμάνο πρόεδρο, τον Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα».

Όταν ένας χρήστης έκανε αναζήτηση για «τυρί που δεν κολλάει στην πίτσα», το ΑΙ feature τού πρότεινε να προσθέσει «περίπου 1/8 φλιτζάνι μη τοξικής κόλλας στη σάλτσα». Για τη συγκεκριμένη απάντηση, οι χρήστες των social media εντόπισαν ένα σχόλιο 11 ετών πριν στο Reddit, το οποίο φαινόταν να είναι η πηγή.

Η ‘αναφορά πηγής’ (attribution) αποτελεί μάλλον εξίσου ένα πρόβλημα για το AI Overviews, ειδικά όταν αποδίδει εσφαλμένες, μη έγκυρες πληροφορίες σε ιατρικούς επαγγελματίες ή επιστήμονες. Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε, «Για πόσο μπορώ να κοιτάζω τον ήλιο για καλύτερη υγεία;», το εργαλείο ΤΝ απάντησε πως: «Σύμφωνα με το WebMD, οι επιστήμονες λένε ότι το να κοιτάζεις τον ήλιο για 5-15 λεπτά ή έως και 30 λεπτά αν έχεις πιο σκούρο δέρμα, είναι γενικά ασφαλές και προσφέρει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία».

Όταν ρωτήθηκε: «Πόσες πέτρες πρέπει να τρώω κάθε μέρα;», το ΑΙ εργαλείο απάντησε πως: «Σύμφωνα με γεωλόγους του UC Berkeley, οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε τουλάχιστον μία μικρή πέτρα την ημέρα», συνεχίζοντας να απαριθμεί τις βιταμίνες και τα πεπτικά οφέλη της πέτρας…

Το εργαλείο-δυνατότητα που λάνσαρε η Google στην αναζήτησή της, μπορεί να απαντήσει λανθασμένα ακόμη και σε απλές ερωτήσεις, όπως, για παράδειγμα, να δημιουργεί μια λίστα με φρούτα που τελειώνουν σε «um», ή να λέει ότι το έτος 1919 ήταν 20 χρόνια πριν…

 

Κόλλα στην πίτσα και οι βιταμίνες της πέτρας – «Πυρά» κατά της Google για τα λάθη των AI Overviews-1

Όταν ρωτήθηκε αν η Αναζήτηση Google παραβιάζει τους νόμους περί αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, το AI Overviews είπε: «Ναι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 11 πολιτείες μηνύουν την Google για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας».

Την ημέρα που η Google παρουσίασε τα ‘AI Overviews’ στο ετήσιο εταιρικό συνέδριο Google I/O, είπε ότι σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει δυνατότητες προγραμματισμού, παρόμοιες με αυτές ενός βοηθού απευθείας μέσα στην αναζήτηση. Εξήγησε ότι οι χρήστες θα μπορούν να αναζητήσουν κάτι όπως, «Δημιουργήστε ένα τριήμερο, εύκολο στην προετοιμασία του, πρόγραμμα γευμάτων για μια ομάδα», και θα λαμβάνουν ένα σημείο εκκίνησης με ένα ευρύ φάσμα συνταγών από όλο το διαδίκτυο.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των AI Overviews παρέχουν πληροφορίες υψηλής ποιότητας, με συνδέσμους (links) για περαιτέρω αναζήτηση στο διαδίκτυο», δήλωσε στο CNBC εκπρόσωπος της Google. «Πολλά από τα παραδείγματα που έχουμε δει ήταν ασυνήθιστα ερωτήματα, και έχουμε επίσης δει παραδείγματα που ήταν πειραγμένα ή που δεν μπορέσαμε να αναπαραγάγουμε».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το AI Overviews υπέστη εκτεταμένη δοκιμή πριν κυκλοφορήσει και πως η εταιρεία λαμβάνει «άμεσα μέτρα όπου είναι κατάλληλο σύμφωνα με τις πολιτικές περιεχομένου μας».

Τα νέα αυτά έρχονται μετά την υψηλού προφίλ κυκλοφορία του εργαλείου δημιουργίας εικόνων Gemini της Google τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και μια παύση τον ίδιο μήνα μετά από παρόμοια προβλήματα.

Το εργαλείο επέτρεπε στους χρήστες να εισάγουν προτροπές (=prompts) για να δημιουργήσουν μια εικόνα, όμως, σχεδόν αμέσως, οι χρήστες ανακάλυψαν ιστορικές ανακρίβειες και αμφισβητούμενες απαντήσεις, οι οποίες διαδόθηκαν με ταχύτητα φωτός στα κοινωνικά δίκτυα.

Για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης ζήτησε από το Gemini να δείξει έναν Γερμανό στρατιώτη το 1943, το εργαλείο απεικόνισε ένα φυλετικά ποικίλο σύνολο στρατιωτών που φορούσαν γερμανικές στρατιωτικές στολές της εποχής, σύμφωνα με στιγμιότυπα που μοιράστηκαν χρήστες στο X – πρώην Twitter.

Όταν ζητήθηκε μια «ιστορικά ακριβής απεικόνιση ενός Βρετανού βασιλιά στο Μεσαίωνα», το ΑΙ μοντέλο της Google δημιούργησε μια ακόμα φυλετικά ποικίλη σειρά εικόνων, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας βασίλισσας, όπως έδειξαν τα screenshots. Οι χρήστες ανέφεραν παρόμοια αποτελέσματα όταν ζήτησαν από το εργαλείο να παράξει εικόνες των ιδρυτών των ΗΠΑ, ενός βασιλιά της Γαλλίας του 18ου αιώνα ή ενός ζευγαριού στη Γερμανία το 1800. Μάλιστα, όπως ανέφεραν χρήστες στα ΜΚΔ, το Gemini έδωσε μια εικόνα Ασιατών ανδρών ως απάντηση σε ερώτημα που αφορούσε τους ίδιους τους ιδρυτές της Google (!).

Η Google δήλωσε τότε ότι εργαζόταν για την επίλυση προβλημάτων στη δημιουργία εικόνων του Gemini, αναγνωρίζοντας ότι το εργαλείο «απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες». Σύντομα, λίγο αργότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «θα παύσει άμεσα τη δημιουργία εικόνων ανθρώπων» και «θα κυκλοφορήσει μια βελτιωμένη έκδοση σύντομα».

Τον Φεβρουάριο του 2024, ο CEO της Google DeepMind, Demis Hassabis, ανέφερε ότι η Google σχεδιάζει να επανακυκλοφορήσει το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για δημιουργία εικόνων μέσα στις επόμενες «λίγες εβδομάδες», ωστόσο, δεν έχει κυκλοφορήσει εκ νέου μέχρι σήμερα.

Τα προβλήματα με τη δημιουργία εικόνων του Gemini φαίνεται να αναζωπύρωσαν μια συζήτηση μέσα στη βιομηχανία της Τεχνητής Νοημοσύνης, με ορισμένες ομάδες να αποκαλούν το Gemini πολύ ‘woke’ ή «αριστερόστροφο», και άλλους να λένε ότι η εταιρεία δεν επένδυσε επαρκώς στις σωστές μορφές ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης. 

Η Google δέχθηκε επίσης «πυρά» το 2020 και το 2021 για την απομάκρυνση των συν-επικεφαλής της ομάδας ηθικής της ΤΝ, μετά τη δημοσίευση μιας ερευνητικής εργασίας που επέκρινε ορισμένους κινδύνους τέτοιων μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης και στη συνέχεια για την αναδιοργάνωση της δομής της ομάδας.

Το 2023, ο Sundar Pichai, CEO της  Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, επικρίθηκε από ορισμένους υπαλλήλους της εταιρείας για την άστοχη και «βεβιασμένη» κυκλοφορία του ‘Bard’, του AI chatbot που ήρθε μετά την ιλιγγιώδη διάδοση του ChatGPT.

Το Gemini 1.5 Pro στο φετινό event της Google

Σημειώνεται ότι το ετήσιο συνέδριο Google I/O 2024 στις 14 Μαΐου, περιστράφηκε γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες δυνατότητες του Gemini. Το μεγάλο νέο ήταν η ανακοίνωση του Gemini 1.5 Pro, δηλαδή της νέας έκδοσης του μοντέλου Γενητικής AI, το οποίο είναι σήμερα διαθέσιμο σε περισσότερες από 150 χώρες και 35 γλώσσες – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το Gemini 1.5 Pro έχει σημαντικές βελτιώσεις στην κατανόηση εικόνων και μπορεί, για παράδειγμα, με ένα «κλικ» στην εικόνα ενός πιάτου φαγητού, να αναγνωρίσει το πιάτο και να δώσει τη συνταγή ή να ξεκινήσει να λύνει ένα μαθηματικό πρόβλημα βήμα-βήμα από μία εικόνα σε ένα βιβλίο.

«Το Gemini είναι σχεδιασμένο να αποτελέσει τον προσωπικό σου βοηθό τεχνητής νοημοσύνης – ένα βοηθό που είναι ομιλητικός, διαισθητικός και χρήσιμος. Είτε τον χρησιμοποιείς μέσω της εφαρμογής, είτε μέσω του διαδικτύου, το Gemini μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις σύνθετες εργασίες, αλλά και να κάνει πράγματα για λογαριασμό σου», δήλωσε η Sissie Hsiao, Αντιπρόεδρος και Γενική διευθύντρια των Gemini Experiences και της Google Assistant.

Διαβάστε επίσης:

Τεχνητή νοημοσύνη: Εντείνεται η «μάχη» της Google με την OpenAI

Το μέλλον σύμφωνα με τον Elon Musk – Θα δουλεύουμε μόνο για χόμπι

Demis Hassabis – Mustafa Suleyman: Από παλιοί φίλοι, «μονομάχοι» της τεχνητής νοημοσύνης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News