Business & Finance Δευτέρα 27/05/2024, 16:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισραήλ: Σταθερά τα επιτόκια λόγω του πληθωρισμού και του πολέμου στη Γάζα

Ισραήλ: Σταθερά τα επιτόκια λόγω του πληθωρισμού και του πολέμου στη Γάζα

Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια σήμερα Δευτέρα για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, όπως ανέμεναν οι αναλυτές. Η Τράπεζα επικαλέστηκε τις αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές, την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα που προκύπτει από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς στο 4,50%. Είχε μειώσει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο, αφού ο πληθωρισμός υποχώρησε και η οικονομική ανάπτυξη επλήγη από τον πόλεμο, αλλά διατήρησε σταθερή την πολιτική της τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο.

Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το επιτόκιο θα μπορούσε να παραμείνει σταθερό για το υπόλοιπο του 2024.

«Υπήρξε κάποια αύξηση στο περιβάλλον του πληθωρισμού», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της. «Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό… για το επόμενο έτος αυξήθηκαν και βρίσκονται γύρω από το ανώτερο όριο του εύρους στόχου».

Σημείωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα και η αγορά εργασίας συνεχίζουν να ανακάμπτουν σταδιακά, ενώ η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα αντανακλάται στο υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου της οικονομίας.

«Εν όψει του πολέμου, η πολιτική της επιτροπής νομισματικής (πολιτικής) επικεντρώνεται στη σταθεροποίηση των αγορών και τη μείωση της αβεβαιότητας, παράλληλα με τη σταθερότητα των τιμών και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας», ανέφερε η τράπεζα.

Επανέλαβε ότι η πορεία των επιτοκίων θα καθοριστεί από τον μελλοντικό πληθωρισμό και τη συνεχή σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, την οικονομική δραστηριότητα και τη δημοσιονομική πολιτική.

Όταν μείωσε τα επιτόκια τον Ιανουάριο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πίστευαν ότι ο κύκλος χαλάρωσης θα ήταν σταδιακός και θα κατέληγε σε μειώσεις έως και μία ποσοστιαία μονάδα το 2024, αλλά ο πληθωρισμός παρέμεινε επίμονος.

Ο ετήσιος πληθωρισμός του Ισραήλ αυξήθηκε στο 2,8% τον Απρίλιο, εξακολουθώντας να βρίσκεται εντός του εύρους στόχου του 1-3%, αφού έφθασε το 2,5% τον Φεβρουάριο. Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 14,1% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο από τους τρεις προηγούμενους μήνες, αφού συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News