Business & Finance Παρασκευή 24/05/2024, 16:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Δεν βλέπει πια μείωση επιτοκίων από τη Fed τον Ιούλιο

Goldman Sachs: Δεν βλέπει πια μείωση επιτοκίων από τη Fed τον Ιούλιο

Αναθεωρεί τις προβλέψεις της για τα επιτόκια της Federal Reserve η Goldman Sachs και πλέον εκτιμά ότι η πρώτη μείωσή τους θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, αντί για τον Ιούλιο, καθώς η αμερικανική οικονομία παραμένει πολύ ανθεκτική.

«Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημειώσαμε ότι οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed δείχνουν πως μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο θα απαιτούσε όχι μόνο καλύτερα στοιχεία για τον πληθωρισμό αλλά και ουσιαστικές ενδείξεις αδυναμίας στην οικονομική δραστηριότητα ή τα στοιχεία της αγοράς εργασίας», αναφέρουν οι οικονομολόγοι του οίκου.

Η Goldman Sachs ήταν μια από τις τελευταίες τράπεζες της Wall Street που πόνταρε σε μια μείωση επιτοκίων από τη Fed τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτή η στροφή έρχεται την ώρα που η αγορά προεξοφλεί όλο και περισσότερο μια προσεκτική προσέγγιση της Fed στη νομισματική χαλάρωση, αφού η αμερικανική οικονομία εμφανίζεται ανθεκτική.

Αυτή την εβδομάδα, η Nomura προέβλεψε επίσης ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Σεπτέμβριο, αντί για τον Ιούλιο.

Μάλιστα, ο CEO της Goldman Sachs, David Solomon, είναι ακόμα πιο απαισιόδοξος από το τμήμα ανάλυσης της τράπεζάς του, εκτιμώντας ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Η αγορά προεξοφλεί πλήρως μία μείωση επιτοκίων από τη Fed έως τον Δεκέμβριο,  αλλά δίνει πιθανότητες χαμηλότερες του 30% σε μία δεύτερη κίνηση μέσα στο έτος (την περασμένη εβδομάδα οι αντίστοιχες πιθανότητες ανέρχονταν σε 70%). Στα τέλη του 2023, η πρώτη μείωση επιτοκίων της Fed αναμενόταν από τον Μάρτιο κιόλας.

Πάντως, η Goldman Sachs εξακολουθεί να περιμένει δύο μειώσεις επιτοκίων από τη Fed μέσα στο 2024, με την δεύτερη να γίνεται τον Δεκέμβριο.

Οι JP Morgan και η Citigroup είναι ανάμεσα στους λίγους οίκους που ακόμα περιμένουν μία κίνηση τον Ιούλιο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πρακτικά Fed: Ανησυχίες από την απουσία προόδου στον πληθωρισμό

Κεντρικές τράπεζες G7: Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις επιτοκίων

Καμπανάκι από αναλυτές: Υπερβολική αισιοδοξία της Wall Street για μειώσεις επιτοκίων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News