Business & Finance Παρασκευή 24/05/2024, 09:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μέλλον σύμφωνα με τον Elon Musk – Θα δουλεύουμε μόνο για χόμπι

Το μέλλον σύμφωνα με τον Elon Musk – Θα δουλεύουμε μόνο για χόμπι

Η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει όλες τις δουλειές των ανθρώπων και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, λέει ο Elon Musk.

Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο CEO της Tesla, είναι πιθανό ότι στο μέλλον, «κανείς από εμάς δεν θα έχει δουλειά».

Μιλώντας μέσω webcam στο τεχνολογικό συνέδριο VivaTech 2024 στο Παρίσι, ο Musk περιέγραψε ένα μέλλον όπου οι δουλειές θα είναι «προαιρετικές».

«Αν θέλεις να κάνεις μια δουλειά που να είναι κάπως σαν χόμπι, θα μπορείς να δουλεύεις», είπε σύμφωνα με το CNN. «Αλλά διαφορετικά, η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ θα παρέχουν όποια αγαθά και υπηρεσίες θέλεις. Δεν θα υπάρχει έλλειψη αγαθών ή υπηρεσιών».

Για να λειτουργήσει αυτό το σενάριο, είπε, θα πρέπει να υπάρχει ένα «καθολικό υψηλό εισόδημα». 

Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης έχουν αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι ρυθμιστικές αρχές, οι εταιρείες και οι καταναλωτές να προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία με υπευθυνότητα. Πολλές ανησυχίες εστιάζουν στο πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει διάφορες βιομηχανίες και θέσεις εργασίας.

Πάντως, τον Ιανουάριο, ερευνητές στο Computer Science and Artificial Intelligence Lab του MIT διαπίστωσαν ότι οι χώροι εργασίας υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη πολύ πιο αργά από ό,τι περίμεναν κάποιοι. Σύμφωνα με την έρευνά τους, για τις περισσότερες από τις θέσεις εργασίας που θεωρούνται ευάλωτες στην τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία δεν έχει φτάσει ακόμα σε σημείο ώστε η αντικατάσταση των εργαζομένων από μηχανές να είναι οικονομικά συμφέρουσα για τις επιχειρήσεις.

Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης σε μεγάλο βαθμό ότι πολλές θέσεις εργασίας που απαιτούν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και ανθρώπινη αλληλεπίδραση, όπως επαγγελματίες ψυχικής υγείας και δάσκαλοι, δεν θα αντικατασταθούν.

Ο Musk έχει εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και μιλώντας σε αυτό το συνέδριο, χαρακτήρισε την τεχνολογία σαν τον μεγαλύτερο φόβο του.

Σε ένα μέλλον χωρίς δουλειά, ο επιχειρηματίας αμφισβήτησε το κατά πόσο οι άνθρωποι θα νιώθουν συναισθηματικά ολοκληρωμένοι.

«Το ερώτημα θα είναι το νόημα – αν ο υπολογιστής και τα ρομπότ μπορούν να κάνουν τα πάντα καλύτερα από εσάς, έχει νόημα η ζωή σας;», είπε.   «Πιστεύω ότι ίσως υπάρχει ακόμα ένας ρόλος για τους ανθρώπους σε όλο αυτό –το ότι μπορούμε να δώσουμε νόημα στην τεχνητή νοημοσύνη».

Από το βήμα του συνεδρίου, ο Musk παρότρυνε επίσης τους γονείς να περιορίσουν την χρήση των social media από τα παιδιά τους, επειδή αυτά «προγραμματίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μεγιστοποιεί τη ντοπαμίνη».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Δουλειά: Έως 25% υψηλότερες αποδοχές για όσους έχουν δεξιότητες ΑΙ

H νέα εκδοχή του ChatGPT κάνει μαθήματα μαθηματικών και φλερτάρει

Παράδοξο; Η Τεχνητή Νοημοσύνη διαιωνίζει τη φυσική εργασία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News