Business & Finance Πέμπτη 23/05/2024, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό Παρατηρητήριο E.E.: Ελκυστική η ιδέα ελάχιστου φόρου στους κροίσους

Φορολογικό Παρατηρητήριο E.E.: Ελκυστική η ιδέα ελάχιστου φόρου στους κροίσους

Ο Zucman, αρχιτέκτονας της πρότασης, ετοιμάζει μια έκθεση για τους υπουργούς Οικονομικών του G20 τον Ιούλιο, κατόπιν αιτήματος της Βραζιλίας, η οποία προεδρεύει των φετινών συνεδριάσεων. Έδειξε αισιοδοξία για την πρόοδο στην ιδέα, που παρουσίασε η Βραζιλία μόλις πριν από τρεις μήνες.

«Η ελπίδα είναι να υπάρξει μια δήλωση στη σύνοδο κορυφής του G20 τον Ιούλιο από ορισμένες χώρες, όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, σχετικά με τη φορολογία», δήλωσε ο Zucman.

Zucma«n, an architect of the proposal, is preparing a report for the G20 finance ministers in July at the request of Brazil, which is chairing this years’ meetings. He showed optimism about progress on the idea, presented by Brazil just three months ago.

Η Γαλλία, η Ισπανία, η Κολομβία, το Βέλγιο και η Αφρικανική Ένωση έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την ιδέα, μαζί με τη Νότια Αφρική, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της G20 το επόμενο έτος.

«Είμαι βαθιά συγκινημένος που βλέπω πόσο γρήγορα αυτή η πρόταση κερδίζει έδαφος και γίνεται αποδεκτή», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Φερνάντο Χαντάντ στο συμπόσιο στη Μπραζίλια την Πέμπτη.

Ο Zucman είπε ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι ένας ελάχιστος ετήσιος φόρος 2% σε περίπου 3.000 άτομα με περιουσία τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια θα μπορούσε να συγκεντρώσει περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η έκθεσή του για το G20 θα περιλαμβάνει παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων άλλων φορολογικών συντελεστών ή μια ευρύτερη βάση συνεισφερόντων, όπως περιουσίες άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Zucman πρότεινε ένα σύστημα παρόμοιο με τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο στα κέρδη των πολυεθνικών επιχειρήσεων, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να επιβάλλουν πρόσθετους φόρους σε εταιρείες από μη συμμετέχουσες χώρες. Με αυτό το πλαίσιο, είπε, η πολιτική θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική ακόμη και χωρίς να υιοθετηθεί από συγκεκριμένο ελάχιστο αριθμό χωρών.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν απέρριψε αυτή την εβδομάδα την ιδέα μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων και την αναδιανομή των εσόδων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ωστόσο, ο Zucman είπε ότι διατηρούσε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα συμφωνούσαν, σημειώνοντας ότι η Γέλεν είχε συγκεκριμένα απορρίψει την ιδέα μιας παγκόσμιας αναδιανομής του πλούτου, η οποία δεν είναι κεντρική στην πρότασή του.

«Αυτό που συζητείται είναι η δημιουργία ενός κοινού προτύπου, που αφορά την ελάχιστη φορολόγηση των υπερπλούσιων», είπε.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News