Business & Finance Πέμπτη 23/05/2024, 16:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Πτώση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

ΗΠΑ: Πτώση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς τόσο η ζήτηση για εργαζομένους όσο και οι απολύσεις μειώνονται.

Οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 8.000 σε 215.000 την εβδομάδα που έληξε στις 18 Μαΐου, μετά από παρόμοια πτώση την προηγούμενη περίοδο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διαδοχική μείωση από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έκανε λόγο για 220.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, που αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, παρουσίασαν μικρή μεταβολή στα 1,79 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 11 Μαΐου.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας έχουν επιβραδυνθεί πρόσφατα και τους τελευταίους έξι μήνες οι αιτήσεις ανεργίας κυμαίνονται σε ένα αρκετά στενό εύρος ιστορικά χαμηλών επιπέδων. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας ψυχραίνεται, καταγράφεται πτώση των προσλήψεων από τους εργοδότες στην τελευταία έκθεση για την απασχόληση.

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αναμένουν περαιτέρω εξασθένηση της ζήτησης, καθώς προσπαθούν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν αύξηση της ανεργίας.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος βοηθά στην εξομάλυνση των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων στα στοιχεία των εβδομαδιαίων αιτήσεων, αυξήθηκε σε 219.750, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, μετά από ένα προσωρινό άλμα κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών στη Νέα Υόρκη νωρίτερα μέσα στον μήνα. 

Τα 20 χρόνια πρν την πανδημία Covid-19, οι εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις ήταν κατά μέσο όρο περίπου 345.000 και οι συνεχιζόμενες αιτήσεις περίπου 2,9 εκατομμύρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Jamie Dimon: Πιθανή η απότομη προσγείωση – Χειρότερος ο στασιμοπληθωρισμός

Έρευνα Fed: O υψηλός πληθωρισμός το μεγάλο πρόβλημα των Αμερικανών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News