Business & Finance Πέμπτη 23/05/2024, 14:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Κράτησε ξανά σταθερά τα επιτόκια στο 50%

Τουρκία: Κράτησε ξανά σταθερά τα επιτόκια στο 50%

Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας την εκτίμησή της ότι η νομισματική πολιτική είναι αρκετά περιοριστική παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς το 75%.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον Διοικητή Fatih Karahan διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 50% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναμένουν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας, ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο, θα αρχίσει να επιβραδύνεται από τον επόμενο μήνα και θα κλείσει τη χρονιά στο 38%. Επίσης, εκτιμούν ότι μια μεγαλύτερη παύση από την κεντρική τράπεζα αποτελεί το «κλειδί» για τη διατήρηση της δυναμικής των ξένων επενδύσεων, καθώς οι επενδυτές εμπιστεύονται τη νέα πιο ορθολογική οικονομική πολιτική και τις προσπάθειες της Τουρκίας να μειώσει τον πληθωρισμό.

Τουρκία: Κράτησε ξανά σταθερά τα επιτόκια στο 50%-1

Τα ονομαστικά επιτόκια στην Τουρκίας είναι τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών της G 20, ωστόσο όταν εναρμονίζονται με τις τρέχουσες τιμές παραμένουν πολύ κάτω από το μηδέν. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προτιμούν να συγκρίνουν τη διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού και της πρόβλεψης για την πορεία του πληθωρισμού και σύμφωνα με αυτή την άποψη η πολιτική που ακολουθούν είναι αρκετά περιοριστική.

Παράλληλα με τα επιτόκια, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται όλο και περισσότερο σε σε μια πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και σε εναλλακτικά εργαλεία σύσφιγξης. Οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχουν επίσης αποκλειστεί, σύμφωνα με παγκόσμιες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley και HSBC Holdings Plc.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια με τον πληθωρισμό προς το 70%

Τουρκία: Γιατί τα πληθωριστικά μαθηματικά της δεν αποθαρρύνουν πια τους επενδυτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News