Business & Finance Πέμπτη 23/05/2024, 12:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Luis de Guindos: Συνετή προσέγγιση η μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Luis de Guindos: Συνετή προσέγγιση η μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου είναι «μια συνετή προσέγγιση», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Luis de Guindos.

«Έχουμε υπάρξει πολύ σαφείς σε σχέση με την απόφαση στη συνεδρίαση του Ιουνίου», είπε ο Guindos σε συνέντευξή του στο Oberösterreichische Nachrichten, σύμφωνα με το Bloomberg. «Ακολουθούμε μια συνετή προσέγγιση, η οποία θα επιχειρηματολογούσε υπέρ μιας μείωσης 25 μονάδων βάσης».  

Πάντως, ο Guindos ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει πάρει αποφάσεις για τον αριθμό των μειώσεων επιτοκίων ή το μέγεθός τους, επικαλούμενος τον μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας και επαναλαμβάνοντας ότι οι αξιωματούχοι παρακολουθούν την εξέλιξη των οικονομικών στοιχείων.

Πάντως, όταν ερωτήθηκε εάν θα ήταν πιθανή η αύξηση των επιτοκίων, απάντησε «αυτό δεν είναι το βασικό  μας σενάριο».

Ο Guindos εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα εμφανίσει διακυμάνσεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά θα κινηθεί σταθερά προς τον στόχο του 2%, δηλαδή τη σταθερότητα των τιμών, το 2025.

«Αλλά υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι: Το πώς εξελίσσονται οι τιμές, τι συμβαίνει με την παραγωγικότητα, το εργατικό κόστος ανά παραγόμενη μονάδα και η μείωση των  περιθωρίων κέρδους, για να αναφέρω τους βασικούς παράγοντες», είπε, προσθέτοντας επίσης τη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Kazaks (ΕΚΤ): Δεν πρέπει να βιαζόμαστε για τις επιτοκιακές μειώσεις

Κεντρικές τράπεζες G7: Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις επιτοκίων

Isabel Schnabel: Δεν δικαιολογείται μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News