Business & Finance Πέμπτη 23/05/2024, 09:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Jamie Dimon: Πιθανή η απότομη προσγείωση – Χειρότερος ο στασιμοπληθωρισμός

Jamie Dimon: Πιθανή η απότομη προσγείωση – Χειρότερος ο στασιμοπληθωρισμός

Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να βιώσει μια «απότομη προσγείωση», προειδοποιεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon.

«Φυσικά, πώς θα μπορούσε κάποιος που διαβάζει ιστορία να πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση;», απάντησε ο Dimon όταν ερωτήθηκε από το CNBC για το ενδεχόμενο μιας απότομης προσγείωσης.

Πάντως, σύμφωνα με τον τραπεζίτη, το χειρότερο αποτέλεσμα για την οικονομία των ΗΠΑ θα ήταν ένα σενάριο «στασιμοπληθωρισμού», όπου ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά η ανάπτυξη θα επιβραδύνεται εν μέσω υψηλής ανεργίας.

«Αυτό σημαίνει ότι τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν και θα περάσουμε όλα αυτά. Θέλω να πω, ο κόσμος έχει επιβιώσει από αυτό (στο παρελθόν), αλλά απλώς θεωρώ ότι οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες από ό,τι πιστεύει ο κόσμος», είπε.

Πάντως, ο Dimon σημείωσε ότι οι καταναλωτές στις ΗΠΑ «είναι ακόμα σε καλή κατάσταση», ακόμα και εάν η οικονομία διολισθήσει σε ύφεση. Απέδωσε την εκτίμηση αυτή στο ποσοστό ανεργίας, το οποίο είναι χαμηλότερο από 4% εδώ και περίπου δύο χρόνια, την ώρα που οι μισθοί, οι τιμές των κατοικιών και οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν.

Αναγνώρισε, βέβαια, ότι τα επίπεδα της εμπιστοσύνης καταναλωτή είναι χαμηλά. «Φαίνεται ότι οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό. Τα έξτρα χρήματα από τον Covid μειώνονται», είπε.

Και εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι. «Κυρίως επειδή τα τεράστια ποσά των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης εξακολουθούν να βρίσκονται στο σύστημα και εξακολουθούν ίσως να κινούν μέρος αυτής της ρευστότητας».

Είναι ο κόσμος προετοιμασμένος για υψηλότερο πληθωρισμό; «Όχι πραγματικά», προειδοποίησε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πιο κοντά η διαδοχή του ισχυρότερου τραπεζίτη στον κόσμο – Ο Jamie Dimon ετοιμάζεται

J. Dimon: Η αμερικανική οικονομία ανθεί, αλλά…

Από υπάλληλοι, δισεκατομμυριούχοι – Ποιοι είναι οι ελάχιστοι που το κατάφεραν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News