Business & Finance Πέμπτη 23/05/2024, 07:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύμα αναβαθμίσεων στις αναδυόμενες: Μια αναστροφή με αστερίσκους

Κύμα αναβαθμίσεων στις αναδυόμενες: Μια αναστροφή με αστερίσκους

Από τη Βραζιλία, τη Νιγηρία και την Τουρκία μέχρι και τις πιο ριψοκίνδυνες αναδυόμενες αγορές, όπως η Αίγυπτος και η Ζάμπια, όλο και περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η δεκαετία υποβάθμισης των πιστοληπτικών αξιολογήσεων φτάνει πλέον στο τέλος της.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America, σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των κινήσεων στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P, την Moody’s και την Fitch φέτος είναι θετικές έναντι σχεδόν 100% αρνητικών τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Η Moody’s «βλέπει» θετικές προοπτικές σε 15 αναδυόμενες οικονομίες, ένα από τα υψηλότερα νούμερα που έχουν σημειωθεί στην ιστορία της. Η S&P έχει δώσει θετικές προοπτικές για 17 αναδυόμενες, ενώ η Fitch έχει την καλύτερη αναλογία θετικών έναντι αρνητικών προοπτικών από το 2011.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής πιστοληπτικών ερευνών της Fitch, Ed Parker, το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται μόνο σε έναν παράγοντα. Σε ορισμένες χώρες υπήρξε συνολική ανάκαμψη από την πανδημία ή από την ενεργειακή κρίση. Άλλες χώρες σημειώνουν βελτίωση σε συγκεκριμένους, αλλά καίριους τομείς πολιτικής, ενώ μια κεντρική ομάδα οικονομιών με αξιολόγηση junk ευνοείται από την ξαφνική πρόσβαση που απέκτησε στις αγορές χρέους.

Πρόκειται για μία «αποφασιστική στροφή», η οποία συνέπεσε με μία κατακόρυφη πτώση των premium, τα οποία οι αναδυόμενες αγορές πρέπει να καταβάλλουν για να δανειστούν, δήλωσε ο Aaron Grehan, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Aviva Investors. «Από το 2020, τουλάχιστον 60% όλων των αξιολογήσεων ήταν αρνητικές. Το 2024, το 70% ήταν θετικές», τόνισε.

Μια δεκαετία υποβαθμίσεων

Βέβαια, οι αναβαθμίσεις που γίνονται τώρα δεν αρκούν να αντιστρέψουν τα τελευταία 10 με 15 χρόνια βύθισης. Σε αυτό το διάστημα, η Τουρκία, η Νότια Αφρική, η Βραζιλία και η Ρωσία έχασαν την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, όσο το χρέος των αναδυόμενων συνολικά -πλην των χωρών του Κόλπου- διογκωνόταν με δραματική ταχύτητα. Ως αποτέλεσμα, η μέση αξιολόγηση των αναδυόμενων βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα πρότερα επίπεδα. Εξάλλου, η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα καλή και το χρέος τους συνεχίζει να αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το δημοσιονομικό έλλειμμα των αναδυόμενων θα αγγίξει κατά μέσον όρο το 5,5% του ΑΕΠ τους φέτος. 

Έτσι, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι πιο «ελαστικοί» απέναντι τις αναδυόμενες. Ωστόσο, οι αναβαθμίσεις γίνονται διότι ορισμένες «έπιασαν πάτο» και παρότι τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους παραμένουν υψηλά, πρόκειται για συρρίκνωση σε σύγκριση με την περίοδο προ πανδημίας. Άλλες κυβερνήσεις, όπως η Ζάμπια, εμφανίζουν μια φυσική ανάπτυξη, καθώς βγήκαν από περιόδους αναδιάρθρωσης χρέους. Τέλος, ορισμένες προχωρούν σε ξεκάθαρες βελτιώσεις πολιτικής.

Η Τουρκία είχε ήδη μερικές αναβαθμίσεις μετά τη «μάχη» που ξεκίνησε εναντίον του πληθωρισμού και η Αίγυπτος, η οποία φαίνεται πως απομακρύνεται από το σενάριο της χρεοκοπίας, αναμένεται επίσης να δει σύντομα αναβάθμιση στις προοπτικές της.

Βέβαια, οι υποβαθμίσεις δεν έχουν σταματήσει εντελώς. Η Moody’s και η Fitch έχουν ήδη εκδώσει προειδοποιήσεις για την Κίνα το τελευταίο εξάμηνο, το Ισραήλ υποβαθμίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του ως αποτέλεσμα του πολέμου και ο Παναμάς έχασε ήδη την επενδυτική βαθμίδα από έναν οίκο αξιολόγησης.

Μετά τον πρωτοφανή δανεισμό για τα μέτρα της πανδημίας, ο «λογαριασμός» για τις αναδυόμενες δεν έχει κλείσει ακόμα. Οι εξοφλήσεις δανείων και τα κουπόνια τους αναμένεται να αγγίξουν το ιστορικό υψηλό των 134 δισ. δολαρίων φέτος, δηλαδή 32 δισ. περισσότερα από πέρυσι. Συνεπώς, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, ώστε οι οικονομίες τους να αναβαθμιστούν και μαζί να μειωθεί το κόστος δανεισμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η Fitch ανησυχεί για το χρέος της Κίνας – Υποβάθμιση των προοπτικών

Κύμα αναβαθμίσεων ανεβάζει τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών

Αισιόδοξο το ΔΝΤ για την πορεία μείωσης του χρέους της Αιγύπτου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News