Business & Finance Τρίτη 21/05/2024, 17:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Καμπανάκι για το βρετανικό χρέος – Όχι σε νέα μείωση φορολογίας

ΔΝΤ: Καμπανάκι για το βρετανικό χρέος – Όχι σε νέα μείωση φορολογίας

Τον στόχο για το ύψους του δημόσιου χρέους ενδέχεται να χάσει φέτος η Βρετανία, προειδοποίησε το ΔΝΤ, αποθαρρύνοντας έντονα την κυβέρνηση του Rishi Sunak να προχωρήσει σε νέες μειώσεις φόρων πριν τις εκλογές.

Το ΔΝΤ αναμένει πλέον ανάπτυξη 0,7% στη χώρα το 2024, ανεβάζοντας τις προβλέψεις από τον Απρίλιο. Ωστόσο, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για την οικονομία, οι αναλυτές επέκριναν τις πολιτικές της βρετανικής κυβέρνησης, εστιάζοντας ιδίως στην πρόσφατη μείωση της φορολογίας που εφαρμόστηκε υπό την μορφή χαμηλότερων κοινωνικών εισφορών.

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει δύο ή τρεις φορές τα επιτόκια φέτος κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε κάθε συνεδρίαση, αν και προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει σταθερά στον στόχο της κεντρικής τράπεζας μόνο τους πρώτους μήνες του 2025.

Έπειτα από μια σύντομη και «ρηχή» ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023, το ΔΝΤ δήλωσε ότι η βρετανική οικονομία οδεύει προς μια «ήπια προσγείωση». Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Jeremy Hunt, αναφερόμενος στην αναβάθμιση των φετινών προοπτικών δήλωσε ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με τα πρόσφατα σχόλιά του πως η οικονομία έχει «γυρίσει σελίδα». 

«Ήρθε η ώρα να αποτινάξουμε λίγη από την αδικαιολόγητη απαισιοδοξία για τις προοπτικές μας», δήλωσε ο ίδιος. Βέβαια, το ΔΝΤ δήλωσε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει χαμηλή και ότι το χρέος αναμένεται να αυξηθεί. Ειδικότερα, το δημόσιο χρέος, εξαιρώντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, θα φτάσει το 97% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος 2028-2029.

«Ανησυχούμε πραγματικά, όχι μόνο για τη Βρετανία, αλλά για όλες τις χώρες που έχουν χρησιμοποιήσει πολύ τα δημοσιονομικά “μαξιλάρια”, ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να τα ξαναφτιάξουν», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ ενάντια στις προβλέψεις

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια – «Σήμα» για μειώσεις

Βρετανία: Και επίσημα σε «ρηχή» ύφεση το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News