Business & Finance Τρίτη 21/05/2024, 16:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καναδάς: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,7% – Η ανησυχία

Καναδάς: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,7% – Η ανησυχία

Τράβηξε φρένο ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στον Καναδά με τον δομικό δείκτη να καταγράφει αποκλιμάκωση για τέταρτο συνεχή μήνα σε ετήσια βάση, ωστόσο μια οριακή επιτάχυνση σε μηνιαία βάση καθιστούν αβέβαιη μια επιτοκιακή μείωση από την Τράπεζα την Καναδά τον Ιούνιο.

Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, έναντι 2,9% τον Μάρτιο. Είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας που ο δείκτης κινείται εντός του εύρους-στόχου της κεντρικής τράπεζας. Ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, επίσης εντός των προβλέψεων, ενώ αυξήθηκε κατά 0,2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.

Ο δομικός δείκτης επιβράδυνε στο 2,75% σε ετήσια βάση έναντι 3,05% έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία του Καναδά. Η μέτρηση είναι ελαφρώς μικρότερη από το 2,8% που αναμενόταν σε έρευνα του Bloomberg. Ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών, ωστόσο, αυξήθηκε σε ετήσιο ρυθμό 1,64%, από 1,35% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Αυτή είναι η πρώτη αύξηση από τον Δεκέμβριο.

Για τη στροφή σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, ο κεντρικός τραπεζίτης Tiff Macklem και οι αξιωματούχοι του έθεσαν ως προϋπόθεση ότι θα πρέπει να δουν «περαιτέρω και διατηρήσιμη αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού». Δήλωσαν ότι είναι ήδη ικανοποιημένοι με το στοιχείο «περαιτέρω» και τώρα επιδιώκουν να δουν την πρόοδο «διατηρήσιμη».

Αυτή είναι η τελευταία από τις δύο εκθέσεις για τον πληθωρισμό πριν από την επόμενη απόφαση της τράπεζας για το επιτόκιο, με τον Macklem να δηλώνει ότι ο δομικός πληθωρισμός του Μαρτίου «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση». Η πλειονότητα των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg αναμένει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μειώσουν το βασικό τους επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός κύκλου χαλάρωσης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κεντρικές τράπεζες G7: Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις επιτοκίων

Καμπανάκι από αναλυτές: Υπερβολική αισιοδοξία της Wall Street για μειώσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News