Business & Finance Τρίτη 21/05/2024, 13:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Εγκρίνει τη χρήση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά assets

ΕΕ: Εγκρίνει τη χρήση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά assets

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την Τρίτη ένα σχέδιο για τη χρήση των κερδών που προκύπτουν από τα δεσμευμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη της ανάκαμψης και της στρατιωτικής άμυνας της Ουκρανίας.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να αποφέρει στην Ουκρανία έως και 3 δισ. ευρώ φέτος, εκ των οποίων το 90% θα διατεθεί στον στρατό της, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Jan Lipavsky, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Περίπου 280 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία έχουν «παγώσει» με απόφαση της G7 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ενώ περισσότερα από τα δύο τρίτα εξ αυτών βρίσκονται στην ΕΕ. Η συντριπτική πλειονότητα των κεφαλαίων έχει διακρατηθεί μέσω του γίγαντα διακανονισμού Euroclear με έδρα το Βέλγιο, όπου έχουν αποφέρει περίπου 3,9 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη από πέρυσι.

Σύμφωνα με τα σχέδια της ΕΕ, η Ουκρανία θα λάβει τα καθαρά κέρδη από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά. Περίπου 159 δισ. ευρώ από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία έχουν αποφέρει καθαρό κέρδος 557 εκατ. ευρώ από την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Euroclear.

Τα κέρδη πριν από την 15η Φεβρουαρίου θα παρακρατηθούν από την Euroclear για να χειριστεί τυχόν κινδύνους, όπως αυτούς που απορρέουν από νομικές ενέργειες στη Ρωσία. Το σχέδιο της ΕΕ περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στον οίκο εκκαθάρισης να διατηρεί περισσότερα κεφάλαια σε περίπτωση που οι πόροι αυτοί αποδειχθούν ανεπαρκείς για τη διαχείριση τυχόν ξαφνικών και απροσδόκητων κινδύνων.

Η έγκριση της πρότασης έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων στους κόλπους της ΕΕ, εν μέσω ανησυχιών για πιθανές νομικές προκλήσεις, αντίποινα από τη Ρωσία και κίνδυνο για τη σταθερότητα του ευρώ.

Τα περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να αποφέρουν περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως, με την Ουκρανία να λαμβάνει τη βοήθεια δύο φορές τον χρόνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ανάλυση: Τι σημαίνει ο θάνατος του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί

Γερμανία: «Πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News